Wegańskie brownie bezglutenowe

weganskie-brownie-bezglutenoweCollage-kolor

Myślę, że to ciasto zadowoli wszystkich: wielbicieli czekolady, łasuchów uwielbiających masło orzechowe, wegan i ludzi na diecie bezglutenowej, a dodatkowo jak lubicie wytrawne ciasta, to dodając mniej cukru możecie uzyskać naprawdę niespotykany smak, w którym kluczowa będzie czekolada :)

Skład (forma 20cmx20cm)

  • 2 szkl mąki gryczanej,
  • 1 szkl mąki migdałowej (migdały zmielone na mąkę),
  • 3/4 szkl wody gazowanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli jesteście bezglutenowcami pamiętajcie o dodaniu bezglutenowego!)
  • 6 łyżek cukru pudru, ksylitolu lub stewii w proszku(lub mniej, jesli lubicie wytrawne ciasta. Ja używam ksylitolu),
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu.

Mąkę gryczaną i migdałową przesiać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Do przesiewania można użyć drobnego sitka bądź trzepaczki – chodzi o napowietrzenie i pozbycie się ewentualnych grudek. Do mąk dodać mleko kokosowe i olej, wymieszać do połączenia składników. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska z nad garnkiem z gotującą się wodą) bądź w mikrofali (co 30 sekund mieszając), najlepiej nie rozpuszczać jej całkowicie, tylko wyjmując z kąpieli wodnej lub mikrofali porządnie wymieszać, aż rozpuszczą się ostatnie kawałki, wtedy mamy pewność, że unikniemy przypalenia. Do ciasta dodać lekko przesudzoną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać wodę gazowaną. Całość lekko przemieszać, żeby woda połączyła się z ciastem, ale nie wszystkie bąbelki gazu zostały zniszczone. Masło orzechowe wymieszane z syropem bądź miodem wstawić do mikrofali, żeby łatwiej się rozprowadzało. Jeśli po podgrzaniu (około 30sekund) nadal będzie bardzo gęste to najlepiej dodać łyżkę oleju. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm przelać ciasto. Masło orzechowe wykładać na ciasto liniami w odległości około 2 cm, następnie przy pomocy wykałaczki bądź końcówi łyżki zrobić wzorek przeciągając lekko zanurzony w cieście patyczek po prostu prostopadle do linii masła orzechowego. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 20minut.   SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegańskie brownie bezglutenowe
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen




  • Justyna Żak

    jak ja lubię takie brownie:)

  • Aga

    Sama robie Masło orzechowe i wie wiem czy do tego przepisu powinno być ze słonych orzechów

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Z solonych bedzie super :)