Cukinia zapiekana

zapiekana-cukinia-Collage-kolor

Rozpływające się w ustach, lekko słone i odrobinę ostre. Idealne jako dodatek do obiadu, kolację czy po prostu przekąskę w ciągu dnia.

Skład:

  • 1 duża cuknia,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 1/2 papryczki chili,
  • oliwa z oliwek.

Cukinie pokroić na plastry grubości około 1,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z jednej i drugiej strony. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 10minut, aż cukinia będzie miękka. Następnie wyjąć blaszkę, każdy kawałek cukinii posypać parmezanem i drobno posiekaną chili i ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 5 minut. Wyjąć i gotowe.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – ¼ cukinii z parmezanem (200g)
Energia 201kcal
Białko 14g
Tłuszcz 15g
Węglowodany 3g
Błonnik pokarmowy 1g
Indeks glikemiczny Niski – 15
Ładunek glikemiczny Niski  - 1
Oceń przepis: 
Przepis na
Zapiekana cukinia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 7 ocen