Mini serniczki z żurawiną

mini-serniczki-z-zurawina

Święta bez sernika? Niemożliwe! A żurawina? Toż to czysta esencja Świąt! Dlatego zachęcam Was, wypróbujcie ten przepis na rozpływający się w ustach sernik z lekko kwaśnym przełamaniem w postaci żurawiny. 

Masa serowa (12-15 mini serniczków):

  • 1kg twarogu na sernik (dwuktornie zmielony),
  • 3 łyżki serka mascarpone (około 100g),
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub 1,5 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego),
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub zamiennika),
  • szczypta soli,
  • mrożona żurawina (około 80sztuk).

Spód (opcjonalnie):

  • 25 biszkoptów okrągłych,
  • 50g masła,
  • 2 łyżki melasy,
  • 2-3 łyżki kakao.

Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej.

Jeśli przygotowujemy spód: biszkopty włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem na drobny pył, dodać masło, kakao oraz melasę. Całość powinna wyglądać jak mokry piasek. Do przygotowanych foremek na muffiny (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) nakładać po 1 łyżce piasku, uciskając i wyrównując, tak żeby stworzyć ładny spód. Następnie foremkę włożyć do lodówki i przygotować ser.

Całość można przygotować też bez spodu, wtedy sernik będzie bezglutenowy i równie pyszny.

Ser twarogowy oraz mascarpone umieścić w misie miksera (lub zmiksować mikserem ręcznym lub trzepaczką), dodać jajka, budyń, cukier oraz sól. Miksować tylko do połączenia masy.

Wyjąć z lodówki foremki i na każdy spód (lub bezpośrednio jeśli pieczemy bez spodu) wykładać po 3 łyżki nadzienia (tak żeby było prawie równe z krawędzią formy), następnie do każdej foremki włożyć 5-6 mrożonych żurawin.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st C i piec około 45 minut, lecz sprawdzić już po 35 minutach. Serniczki są gotowe jak lekko sie zarumienią i środek będzie ścięty.

 

Niespodzianka!

Kupująć foremki silikonowe dostałam jedną gratis i postanowiłam podarować ją którejś lub któremuś z Was :) Przygotowując ciasto w tej foremce uzyskamy taki kształt jak mają serniczki na zdjęciu ( kwiatki rozszerzające się ku górze). Foremki nadają się idealnie nie tylko do serniczków, ale także do wszelkiego typu deserów typu flan, puding  czy galaretka (wtedy podajemy je do góry nogami ;) )

Żeby wziąć udział w zabawie wystarczy napisać w komentarzu pod tym wpisem bez jakiego ciasta, deseru czy słodkości nie wyobrażacie sobie Świąt!

Konkurs trwa do środy (17go grudnia) włącznie.

Pamiętajcie, żeby przy wypełnianiu komentarza dodać adres e-mail, to poprzez niego skontaktuję się ze zwycięzcą i poproszę o adres do wysyłki.

Powodzenia!

Aktualizacja: Konkurs wygrywa Natalia G. z jej komentarz:

Święta to czas wyjątkowy, pod każdym względem. Pojawiają się pyszne dania, których unikamy z rodziną przez cały rok, aby w te magiczne dni zasiąść z utęsknieniem do stołu, do którego podchodzimy ze spokojem i radością, bez codziennego pośpiechu i stresu. Wyjątkowe są także wypieki, które również czekają do kolędowego i pięknie ustrojonego okresu Bożego Narodzenia. Czas czekoladowej i słodkiej rozpusty jest nieziemski, również dlatego, że na co dzień zajadamy się zdrowymi ciastami i ciasteczkami, bez tłuszczu i cukru – a teraz, jak szaleć to szaleć :) Poza tradycyjnym makowcem i piernikami, które giną w nieznanych okolicznościach (nawet z choinki :) ) pojawić się musi rafaello uwielbiane przeze mnie od dzieciństwa, sernik z brzoskwiniami oraz sernik chałwowy, który jest specjalnością mojej siostry. Jednak wypiekiem bez którego Święta się nie odbędą jest tort bezowy z kremem z masy kajmakowej i mascarpone <3 Wszyscy zajadamy się nim siedząc już na podłodze,ciesząc się prezentami i towarzystwem i oczywiście krzycząc o dokładkę ! To taki nasz mały zwyczaj, którego nikt nam nie odbierze :)

Gratuluję Natalii i bardzo dziękuję wszystkim za udział! Na blogu będzie jeszcze więcej konkursów, także tych tajemnych ;) Trzymajcie się ciepło!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Mini serniczki z żurawiną
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 3 ocen




  • Ania

    Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników norymberskich czyli Lebkuchen. Są pyszne i bogate w orzechy, dzięki czemu należą do zdrowych słodkości. Zachęcam do pieczenia i delektowania się :)

  • Ania

    Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników norymberskich czyli Lebkuchen. Są pyszne, bogate w orzechy, dzięki czemu należą do zdrowych słodkości. Zachęcam do pieczenia i delektowania się :).

  • http://www.pankejk.pl PanKejk

    Wyglądają pysznie:) A zdjęcia robią wrażenie:)

  • emadni

    Niestety nie ma jednego ciasta, a to za sprawą teściowej, która piecze najlepszy piernik świata. Nie jest to żaden z tych długo dojrzewających, raczej szybki piernik typu” po co się stresować. Jest wilgotny, mocno korzenny i wprost rozpływa się w ustach. Drugim ciastem, które od zawsze towarzyszy Świętom jest orzechowiec mojej mamy. Spody na bazie miodu, pyszny krem grysikowy z powidłami śliwkowymi pomiędzy, a do tego na wierzch najlepsze na świecie orzechy włoskie z miodem. W tym roku z racji mojego bezglutenu będę tworzyła swój własny: must have świąteczny. Trzymaj kciuki! :)

  • Anonim

    A u mnie obowiązkowo od lat…no odkąd pamiętam ( :-D ) w Święta króluje piernik staropolski, ten zarabiany miesiąc wcześniej, którego zapach unosi się w całym domu. Raz z masą kajmakową, której zrobienie zajmuje pół dnia (nie używam gotowej z puszki) innym razem z powidłami. Pozdrawiam Ela

  • kasia

    Nie ma Świąt bez makowca babci mojego męża. To taki tradycyjna rolada makowa kojarząca się nam z ciepłem domu babci, piecem kaflowym, kotem śpiącym pod łóżkiem i migoczącą choinką. Nigdy nie smakuje tak pysznie jak w Święta. A może to jest tak że my wtedy jesteśmy jacyś inni…

  • http://www.naturalnakuchnia.blogspot.com Ania

    Serniczki wyglądają bardzo smakowicie :) Świąt nie wyobrażam sobie bez pierniczków, bo ich zapach, dekorowanie i jedzenie najbardziej mi się kojarzą ze świętami… Jak je udekoruję (a robię to na Mikołajki) to przechowuje na paterze pod kloszem i za każdym razem jak je stamtąd wydobywam, to mi tak świątecznie pachnie :P

  • Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz

    Osobiście nie przepadam za makiem ale seromakowiec to podstawa na święta w moim domu. Pod tą postacią uwielbiam <3

  • Ewa

    Jak święta, to makowiec – nie ma innej opcji :) Na kilka dni przed Wigilią mamy już przygotowane składniki, a tuż przed nią bierzemy się do roboty. Jest tak rok w rok, nawet teraz, gdy nie mieszkam już w swoim rodzinnym domu. I ba, nie jeden makowiec, liczba pojedyncza, jedna blacha, o nie! Co najmniej 6 długaśnych placków, z czego 3-4 idą do rodziny i znajomych, bo „nikt inny nie robi takich pysznych”. A makowiec, wiadomo – nie byle co, bo jest i lukier i skórka z pomarańczy. Chociaż tej ostatniej czasem brakuje. Moja mama uważa, że dlatego, bo ją podjadam i wyskubuje jak mamine, czujne oczy nie patrzą. Ale kto by jej tam wierzył :)

  • Anna

    Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. Trudno ostatnimi czasy o dobry makowiec, żeby nie był suchy, a za to pełny bakalii. Babcia niestety się rozleniwiła i już nie chce go piec:(

  • Agata

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez „Cycków Murzynki” :) To przecież oczywiste :D Moja mama piecze to ciasto od baaardzo dawna ! Przepis jest bardzo prosty :) Biszkopt z makiem, nasączony ponczem albo mocną kawą (wszystko zależy od humoru mamy :D), własnej roboty krem waniliowy, nie żadne karpatki albo inne budynie, tylko prawdziwy ucierany krem (swoją drogą, nieźle się człowiek przy tym machaniu łyżką napoci :)), wszystko zwieńczone namoczonymi w mleku biszkoptami polanymi prawdziwą, gorzką czekoladą, posypane uprażonymi migdałami <3 Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie :) Jak dobrze, że Święta już tak blisko !
    Oczywiście, na piernik i ciasto marchewkowe mojej Babci czekam z równym utęsknieniem ! To aż niesamowite, że rodzą się na świecie ludzie, którym żaden piernik w historii nigdy "nie opadł" po wystudzeniu ! :D
    "Cycki Murzynki" Mamy :), piernik i ciasto marchewko Babci w pełni zaspokoją mój świąteczny głód ! To pyszności, które królują na naszym stole wigilijnym :) Szkoda, że w ciągu jednego dnia, wszystko zostaje spałaszowane :( Dobrze, że Sylwester za pasem, kolejne łakocie już na nas czekają :)
    Pozdrawiam gorąco! xox

  • Elżbieta

    A u mnie obowiązkowo od lat…no odkąd pamiętam ( :-D ) w Święta króluje piernik staropolski, ten zarabiany miesiąc wcześniej, którego zapach unosi się w całym domu. Raz z masą kajmakową, której zrobienie zajmuje pół dnia (nie używam gotowej z puszki) innym razem z powidłami. Od lat paru drugim naszym przysmakiem jest tort królewski. Tort robiony na andrutach z bezą w różnych smakach i masą kawową. Oczywiście można zrobić orzechową, czekoladową. Gorąco polecam, bo jest bardzo słodki i bardzo, bardzo dobry :)

  • http://runfaster-eatbetter.blogspot.com/ Anita

    Ja z kolei nie wyobrażam sobie świąt (i życia) bez sernika. Koniecznie takiego z duuużą ilością twarogu, bardzo zwartego, na cienkim, kruchym cieście i obowiązkowo bez rodzynek!

  • natka

    święta Bożego Narodzenia.. ciasta, ciasteczka, wszystko musi być:) ale obowiązkowo – ule i sernik z rosą mojej mamy! bez tego Świąt nie ma – sernik musi być – tak jak Kevin na Polsacie :P
    Pozdrawiam

  • http://www.eatshrimps.blogspot,com Agata

    Nie wyobrażam sobie świąt po prostu bez ciasta, które zrobię ja własnoręcznie, a nie zostanie kupione w cukierni.. jak to u mnie z resztą bywa..
    Teraz jestem na studiach, mam grill zamiast piekarniczka i mikrofalówkę.
    W domu będę dopiero 23 grudnia w nocy.. bo nie ma godzin rektorskich w tym roku..
    ALE!
    Mam cudowną sąsiadkę, która powiedziała, że udostępni mi piekarnik, a nawet mikser!
    Wyzwanie jakie rzucam sobie na ten rok to makowiec!
    To będzie trudne, bo będę go robić w nocy, a piec od rana we wtorek 23 grudnia tuż przed wyjściem na uczelnie i wyjazdem do domu.
    Trzymajcie za mnie kciuki!
    Niech te święta mają jakąś słodkość z prawdziwego zdarzenia!

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Trzymam kciuki! Super, że podejmujesz wyzwanie :)

      • http://www.eatshrimps.blogspot,com Agata

        Za godzinę zaczynam przygodę ;)

        • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

          Dasz radę! ;)

  • http://pozeraczeczasu.pl Agata

    Kluski z makiem. Chociaż nigdy ich nie jem, nie przepadam za rodzynkami, to są elementem, który pojawia się na naszym stole zawsze <3

  • Cacuszka

    Ja nadal nie mam ulubionego ciasta świątecznego, stale szukam wypróbowując co roku masę przepisów

  • Natalia G.

    Święta to czas wyjątkowy, pod każdym względem. Pojawiają się pyszne dania, których unikamy z rodziną przez cały rok, aby w te magiczne dni zasiąść z utęsknieniem do stołu, do którego podchodzimy ze spokojem i radością, bez codziennego pośpiechu i stresu. Wyjątkowe są także wypieki, które również czekają do kolędowego i pięknie ustrojonego okresu Bożego Narodzenia. Czas czekoladowej i słodkiej rozpusty jest nieziemski, również dlatego, że na co dzień zajadamy się zdrowymi ciastami i ciasteczkami, bez tłuszczu i cukru – a teraz, jak szaleć to szaleć :) Poza tradycyjnym makowcem i piernikami, które giną w nieznanych okolicznościach (nawet z choinki :) ) pojawić się musi rafaello uwielbiane przeze mnie od dzieciństwa, sernik z brzoskwiniami oraz sernik chałwowy, który jest specjalnością mojej siostry. Jednak wypiekiem bez którego Święta się nie odbędą jest tort bezowy z kremem z masy kajmakowej i mascarpone <3 Wszyscy zajadamy się nim siedząc już na podłodze,ciesząc się prezentami i towarzystwem i oczywiście krzycząc o dokładkę ! To taki nasz mały zwyczaj, którego nikt nam nie odbierze :)

  • Monika

    Boże Narodzenie = makowiec z maślanego ciasta drożdżowego :) Od dwóch lat piekę go sama. Gdy moja Babcia spróbowała go stwierdziła że już nigdy nie upiecze swoich wersji ponieważ nigdy nie jadła tak pysznego, który tak długo pozostaje wilgotny i świeży. Rekomendacja Babci to chyba najlepszy komplement :)

  • kinia5581

    Te mini serniczki nawet bez spodu z biszkoptów i tak nie będą bezglutenowym deserem gdyż budyń dodawany do masy serowej zawiera mąkę pszenną!

    • A

      Przeciez masz jak wół napisane, ze zamiast budyniu mozesz dodac make ziemniaczana!