Najlepsza pizza bezglutenowa

bezglutenowa-pizza-Collage-kolor

Nie myślałam, że to możliwe, a jednak. Ta pizza smakuje mi bardziej niż taka na tradycyjnym cieście pszennym, tak naprawdę to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek zrobiłam.

Będę ją robić na pewno dużo częściej niż wypada ;)

Ciasto (2 placki pizzy):

  • 250g mąki grycznej,
  • 8g suchych drożdży,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru (lub zamiennika),
  • 1/2 szklanki wrzątku,
  • 3 łyżki oleju + odrobina więcej do smarowania.

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, zalać całość wrzątkiem, dodać olej i zagnieść ciasto (powinno być dosyć prosto zagnieść całość i uformować kulę, jeśli ciasto jest zbyt sypie to dodać odrobinę wody i spróbować ponownie). Zagniecione ciasto uformować w kulę, nasmarować lekko olejem (zarówno ciasto jak i miskę, w której leży) przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.

W tym czasie przygotować sos (przepis poniżej).

Po godzinie, ciasto podzielić na dwie cześci. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozgnieść palcami połowę ciasta do uformowania pożądanego kształtu (u mnie koło), ciasto powinno być rozgniecione bardzo cienko (1-2 mm) na koniec lekko posmarować całość olejem. To samo powtórzyć z drugą partią ciasta.

Blachy (można piec równocześnie z termoobiegiem lub jedna po drugiej),  wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 20 minut (do zarumienienia), po tym czasie wyjąć, posmarować sosem (z podanych proporcji sosu będzie lekko więcej niż na dwa placki, ja go zostawiam i używam zamiast ketchupu bo jest pyszny), posypać ulubionymi dodatkami i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.

Sos pomidorowy:

  • 700g pulpy pomidorowej (można kupić taką od razu z ziołami),
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • sól i pieprz,
  • miód/golden syrup do smaku (około 1 łyżka u mnie),
  • 1 łyżka oleju,
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki suszonych ziół – bazylia, tymianek, oregano.

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chili przekoroić, usunąć nasionka i błonki (jeśli lubisz bardzo ostre dania to możesz zostawić) pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, posolić, podsmażyć do lekkiego zeszklenia, następnie dodać czosnek i chili. Podsmażać chwilę następnie dodać pulpę pomidorową i opcjonalnie zioła. Dusić wszystko od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje i osiągnie odpowiednią konsystencje, na koniec doprawić pieprzem, dodać do smaku miód i gotować jeszcze przez chwilę do połączenia składników.

Moje ulubione dodatki:

  • ser mozzarella, świeża bazylia,
  • ser mozzarella, gruszka, rukola,
  • ser cheddar, ser mozzarella, ser pleśniowy,
  • ser żółty + pieczarki.

Dodatkowo zawsze przygotowuję najlepszy sos czosnkowy.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

 

Wartość odżywcza porcji – ciasto na połowę pizzy
Energia 287kcal
Białko 9g
Tłuszcz 8g
Węglowodany 46g
Błonnik pokarmowy 1g
Indeks glikemiczny Niski – 41
Ładunek glikemiczny Średni – 19

 

 

Wartość odżywcza porcji – sos pomidorowy na ½ pizzy (200g)
Energia 94kcal
Białko 3g
Tłuszcz 3g
Węglowodany 12g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Niski – 37
Ładunek glikemiczny Niski – 5

 

 

Wartość odżywcza porcji- dodatki do pizzy np. mozzarella
Energia 310
Białko 14
Tłuszcz 15
Węglowodany 30
Błonnik pokarmowy 0
Indeks glikemiczny Niski
Ładunek glikemiczny Niski
Oceń przepis: 
Przepis na
Najlepsza pizza bezglutenowa
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.5 na podstawie 12 ocen




  • http://warzywnaalternatywa.blogspot.com/ Kasia

    Pizza prezentuje się przepięknie. Mam jedno pytanie – czy upieczone ciasto jest miękkie czy dosyć twarde i sztywne?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Dziękuję za miłe słowa :) Pizza jest miękka, jednak możemy jeść ją w dłoni (trzeba tylko lekko podtrzymywać), zachowuje się praktycznie jak normalna pizza na cienkim cieście. Boki są lekko bardziej chrupiące :)

  • http://pozielonemu.blogspot.com Iza

    Uwielbiam pizze na cienkim cieście! Moją ulubioną jest właśnie taka z rukolą. Na pewno wypróbuję przepis :)

  • Zbycia

    Wygląda bardzo apetycznie!

  • Anonim

    Mam pytanie, czy po dodaniu wrzątku drożdże nam nie umrą? ;) zawsze do drożdżowe go ciasta dodawała ciepła wodę, dlatego pytam.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Gdybyśmy zalali same drożdże to prawdopodobnie tak by się stało. Jednak wcześniej dlatego mieszamy je z mąką. Jeśli nadal się tego obawiasz, to możesz odczekać 1-2 minuty, żeby woda lekko przestygła.

  • Anonim

    Witaj,

    Niestety mi pizza nie wyszła. Ciasto na początku się kleiło jednak po wyrośnięciu (o ile w ogóle coś tam wyrosło) zrobiło się kruche i rozsypujące. Czy winą przyczyną może być to, że użyłam świeżych drożdży (25g) i mąki gryczanej robionej własnoręcznie (z kaszy gryczanej nieprażonej, w młynku do kawy)?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam!

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Kruche i rozsypujące? Może wystarczyło dodać wtedy wody? Nigdy nie przygotowywałam pizzy ze świeżymi drożdżami, możliwe, że ma to wpływ na konsystencje ciasta. Mąka powinna być zmielona bardzo drobno, na tyle, żeby dało się ją przesiać przez sito. Mam nadzieję, że spróbujesz raz jeszcze i dasz znać jak wyszło! Trzymaj się! :)

    • patyk

      Taka właściwość mąki gryczanej.Też zawsze takie ciasto mi się rozsypywało,zrezygnowałam więc z eksperymentów.

  • eM

    Miłość od pierwszego kęsa! Pyszna i zdrowa!

  • Pingback: Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzień cz. 4 | Grochem o Garnek()

  • Nina Zawieja

    witam! właśnie zrobiłam to ciasto i mam kilka pytań…czy ono rośnie po odołożeniu na tą godzinę? bo moje nie urosło. .. i wydaje mi się, że czas pieczenia w zupełności wystarczy 10min ..za pierwszym razem się w zasadzie spalił. .drugi kawałek o połowę czas skróciłam, a i tak było za długo. . ogólnie twarde i chrupkie…może kwestia tego, że ten wrzątkiem to coś tym drożdże robi?? no nic spróbuję innym razem jeszcze raz z poprostu ciepłą wodą i krótkie ej upiekę;-) a bez tego popiekania się nie uda??

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Podpiekanie jest konieczne, żeby można później jeść pizze trzymając w dłoni. Obawiam się, że czas pieczenia zależy od piekarnika i trzeba po prostu obserwować spód. Jeśli chodzi o wyrastanie to ciasto praktycznie nie rośnie.

  • Pingback: Najlepsza pizza bezglutenowa z kaszy jaglanej | Blog o zdrowej kuchni wegetariańskiej - GrochemoGarnek.pl()

  • aSKA

    Witam. Dziękuję za ciekawy przepis! Długo czegoś podobnego szukałam: łatwo i bez sklepowego miksu bezglutenowego, bez wymyślnych mąk, których zawsze trzeba długo szukać :-D
    Pierwszy placek spalił mi się, tak jak u Pani poniżej. Kolejne (bo wyszły mi z tej ilości 3) piekłam po niecałe 5 minut, następnie minimum 15 już z dodatkami (dużo dodatków w tym cebulka która musiała się zarumienić). Brzegi są pyszne, chrupiące. Środek chyba się nie dorobił, więc następnym razem spróbuję dłużej piec z dodatkami.
    Całość trzymała się ładnie razem, dało się jeść trzymając w ręce.
    Mam dwa pytania: użyłam wałka do ciast. Czy to mogło sprawić że ciasto było zbite i trochę twardawe, nawet na środku?
    Zawsze mi mówiono że sól zabija drożdże i należy je dodać nieco później. Czy dlatego moje ciasto nie urosło? A może powinnam nagrzać odrobinę piekarnik i tam odstawić ciasto do wyrośnięcia jeśli gotuję w domu gdzie nie jest specjalnie ciepło?
    Pozdrawiam :-)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Cześć, cieszę się, że przepis Ci się spodobał :) To ciasto niestety nigdy nie rośnie, jest bardzo płaskie. Dziwi mnie jednak, że było twarde w środku :(
      Próbowałaś zrobić pizzę z kaszy jaglanej? To moja nowa ulubiona!

  • Dani Rodziewicz

    Ciasto nie ma prawa wyrosnąć, bo wrzątek zabija drożdże. By je unicestwić, wystarczy temperatura nieco powyżej 40 stopni. :( Więc albo nie należy dodawać drożdży (bo po co?), albo wlewać nie wrzątek, ale lekko ciepłą wodę – powiedzmy taką o temperaturze ciała. Wtedy ciasto urośnie i będzie lekko puszyste.