Smażone boczniaki

smażone-boczniaki

Do boczniaków musiałam się przekonywać przez jakiś czas, jednak później nasza relacja weszła na wyższy level i teraz jesteśmy w stałych ciepłych stosunkach. 

W takiej postaci idealnie nadają się na świąteczny stół, a sos którym są pokryte po prostu rządzi.

Skład (porcja dla 2-4 osób):

  • 250g boczniaków,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3 łyżki dobrej jakości ketchupu,
  • 3 – 4 łyżki sosu sojowego,
  • odrobina oleju,
  • pieprz mielony,
  • liść laurowy.

Boczniaki oczyścić lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym (nie powinno się ich myć pod bieżącą wodą, bardzo szybko ją wchłoną i staną się gąbczaste). Włożyć je do miski i zalać mieszanką sosu sojowego i ketchupu, dodać liść laurowy, dokładnie pokryć wszystkie boczniaki w sosie i odstawić aż lekko go wchłoną.

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany na patelni olej i podsmażać aż zmięknie. Następnie dodać boczniaki, całość podsmażyć. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC