Tofu pieczone z jabłkami

HOUSE

Odkąd przestałam jeść mięso,  a stało się to nagle i bardzo dawno temu, ani razu nie żałowałam swojej decyzji. W Święta jednak, przeglądając wszystkie te przepisy dla mięsożerców, odczuwam mały niedosyt jeśli chodzi o ilość powszechnie dostępnych i znanych wegetariańskich przepisów oraz tradycji. Bo dlaczego bigos powinien być zawsze z mięsem? A po co przyrządzać akurat śledzie albo karpia?

Nigdy nikogo nie namawiałam do wegetarianizmu, jednak dla mnie jest to jedyna słuszna droga. 

Ktoś może pomyśleć, że podawanie tofu na Świątecznym stole jest dziwne, zaprzecza tradycji i pod żadnym pozorem nie powinniśmy tego robić. Jednak jaka jest różnica między tym, a rybą po grecku (której żaden grek nigdy nie widział na oczy)? Jeśli Wasza babcia się oburzy, dlaczego koło sałatki śledziowej stoi ser zrobiony z soi, powiedzcie jej po prostu, że to danie jest kwintesencją Świąt.

Tofu nasączone żurawiną, przepięknie pachnące goździkami, a do tego te pyszne, polskie jabłka.

Musicie spróbować, naprawdę warto.

Skład (2-4 osoby)

  • 2 kostki wędzonego tofu,
  • 3 jabłka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku żurawinowego,
  • 2 łyżki melasy,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka goździków.

Tofu wyjąć z opakowania, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie naciąć je po przekątnej (polecam mniejsze kwadraciki, tak jak na zdjęciu).

W plastikowej torebce strunowej wymieszać sos sojowy, sok żurawinowy, melase i obrany przekrojony wzdłuż czosnek. Wrzucić tofu do marynaty, wymieszać i wstawić do lodówki na kilkanaście minut (lub dłużej jeśli jesteście cierpliwi, wtedy nasiąknie mocniej marynatą).

Jabłka pokroić w kostkę (ja kroje na 4 części, wycinam gniazdo nasienne, następnie każdą część kroję jeszcze raz wzdłuż, a później 4-5 razy w poprzek). Cebule pokroić w ósemkę.

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wrzucić jabłka i cebule. Tofu wyjąć z lodówki, wyłożyć na jabłka, całość polać resztą marynaty. W niektóre cięcia na tofu włożyć goździki, najlepiej wtykać tak by uzyskać trapezowy wzór.

Piekarnik rozgrzać do 200st C, włożyć naczynie z tofu i piec początkowo przykryte folią aluminiową przez około 20 minut. Następnie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. W gotowym daniu tofu powinno być złote, a jabłka miękkie i pyszne.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – pół kostki tofu z dodatkami (200g)
Energia 267kcal
Białko 12g
Tłuszcz 12g
Węglowodany 26g
Błonnik pokarmowy 4g
Indeks glikemiczny Niski 35
Ładunek glikemiczny Niski 9
Oceń przepis: 
Przepis na
Tofu pieczone z jabłkami
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen