Tofurnik na piernikowym spodzie

tofurnik-Collage-kolor

Jest to mój pierwszy w życiu tofurnik i powiem Wam, że jestem z niego bardzo zadowolona. Konsystencja jest wspaniała, delikatna, kremowa… Idealna. W smaku przypomina tradycyjne świąteczne serniki, i w końcu o to chodzi, prawda? :)

Skład (foremka 18cm):

Spód

  • 10 sztuk daktyli,
  • 10 sztuk suszonych śliwek,
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,

Wszystkie składniki zmielić na jedną masę przy pomocy blednera lub malaksera. Następnie wyłożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 18cm. Wstawić do lodówki na 30 min.

Masa „serowa”

  • 600g tofu,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1 budyń waniliowy, (lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej i ekstrakt waniliowy),
  • 1/2 litra mleka roślinnego,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Najpierw ugotować budyń – proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną i ekstrakt rozpuścić 1 1/2 szklanki mleka, reszte mleka zagotować w garnku. Gdy dojdzie do wrzenia wlać rozpuszczony budyń i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do przedstudzenia.

W misce zmielić tofu na jednolitą masę przy pomocy blendera, dodać do niego sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz cukier puder. Gdy całość się połączy dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

Jednolitą masę przelać na schłodzony spód i wstawić do pierkanika nagrzanego do 180st C. Piec około 40 minut. Po wyjęciu całkowicie przestudzić.

Polewa

  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 50ml śmietanki kokosowej lub sojowej.

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać do niej połamanej czekolady. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie całość wymieszać trzepaczką do połączenia i odstawić do zgęstnienia i przestudzenia. Następnie polać polewą ostudzony tofurnik.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden kawałek (150g)
Energia 369kcal
Białko 10g
Tłuszcz 23g
Węglowodany 29g
Błonnik pokarmowy 2g
Indeks glikemiczny Średni 60
Ładunek glikemiczny Niski 2

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Tofurnik na piernikowym spodzie
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 3 ocen




  • Zbycia

    Wygląda smakowicie! A nazwa jest świetna.

  • alekpom

    Jejku po pierwsze to Twoje zdjęcia są cudowe! Interesuję się fotografią i dawno nie widziałam tak pięknego bloga kulinarnego! Kolejna sprawa to ciasto – wygląda tak, ze mam ochotę je zjeść – całe! I nie pozostawić żadnego okruszka! Też bym chciala tak piec, zwłaszcza, że w kuchni nie jestem najlepsza. Obecnie jestem na etapie: zamawiam w cukierni i ostatnio koleżanka poleciła mi pracownię tortów i kolejna słodkość będzie od niej :)