Bezglutenowe placuszki z twarogiem

bezglutenowe-placki-z-twarogiem-Collage-kolor

Świetny przepis, idealny na pyszne śniadanie dla bezglutenowców i nie tylko :)

Skład (10 placuszków):

  • 1,5 szkl mąki gryczanej,
  • 1 szkl maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1/2 kostki twarogu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Wszystkie suche składniki wymieszać.

Jajka rozmieszać z maślanką, dodać pokruszony twaróg oraz roztartego widelcem banana.

Połączyć wszystkie mokre składniki w jedną masę.

Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia.

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce bez dodatku oleju.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – 2 placuszki (180g)
Energia 211kcal
Białko 10,2g
Tłuszcz 3g
Węglowodany 36g
Błonnik pokarmowy 1g
Magnez 91mg
Indeks glikemiczny Niski 44
Ładunek glikemiczny Średni 16
Oceń przepis: 
Przepis na
Bezglutenowe placuszki z twarogiem
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 5 ocen




  • http://manufaktura-smakow.blogspot.com/ Manufaktura Smaków

    Wyglądają pysznie! :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Dzięki!

  • Paulina

    czy może być zamiast mąki gryczanej mąka kukurydziana?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Myślę, że tak. Jednak dodałabym jej mniej (należy obserwować konsystencje). Jeśli zrobisz to koniecznie daj znać jak wyszły :)

  • kocie-smaki

    gryczano-bananowe – pycha! :)

  • zuu2

    Trzeba pamiętać, żeby wybierać proszek do pieczenia bez glutenu! ;)