Ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe i wegańskie)

ciasteczka-czekoladowe-bezglutenowe-i-weganskie-kolor

Uwielbiam mieć w domu małe „conieco”. Upieczenie tych ciasteczek zajmuje tylko chwilę, a później możemy je przechowywać w słoiku i podjadać, gdy najdzie nas na to ochota.

Skład (16 małych ciasteczek)

  • 2 szklanki mielonych migdałów,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 5 łyżeczek oleju (kokosowego lub rzepakowego),
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (płynnego miodu bądź syropu z agawy, daktylowego itp.),
  • 50g gorzkiej czekolady.

1. Zmielone migdały wymieszać z wiórkami kokosowymi, solą i sodą. Odstawić. W oddzielnej misce wymieszać olej z syropem.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali (wyjmując co 30sekund, żeby przemieszać) i dodać do mokrych składników.

3. Mokre składniki połączyć z suchymi.

Masa powinna być gęsta, żeby bez problemu móc lepić ciasteczka (jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej migdałów lub wiórków kokosowych, jeśli zbyt gęsta odrobinę oleju). Na tym etapie polecam też spróbować odrobinę, czy nie jest za mało słodka, w innym przypadku dosłodzić syropem.

4. Przy pomocy łyżeczki nabierać masę i formować ciasteczka wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

5. Ciasteczka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, lekko je spłaszczając.

6. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe i wegańskie)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.5 na podstawie 6 ocen




  • Martyna

    czy one są kruche? szukam przepisu na chrupiące ciasteczka bezglutenowe…

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Na zewnątrz kruche a w środku lekko ciągnące. Jeśli zrobisz je cieńsze to całe będą kruche.