Ciasto z owocami na maślance (bezglutenowe)

ciasto-owocowe-na-maslance-bezglutenowe-Collage-kolor

Uwielbiam wilgotne ciasta z owocami i to właśnie takie jest – bardzo wilgotne, smaczne, z dużą ilością owoców i chrupiącą skórką. Dla mnie ideał.

 

Skład (forma 20cmx30cm):

  • 3 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • sok i skórka z 1/2 cytryny,
  • 1,5 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (u mnie boróki i wiśnie).

1. Mąki (migdałową i gryczaną) przesiać wraz z sodą oczyszczoną i solą. Dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać i odstawić.

2. Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem trzcinowym na pyszystą, białą masę.

3. Do jajek dodać maślankę, olej, ekstrakt waniliowy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość zmiksować.

4. Połączyć składniki mokre z suchymi, mieszać tylko do połączenia.

5. Blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na to ciasto, wyrównać, a następnie wysypać równomiernie owoce.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folią aluminową, żeby sie za bardzo nie spiekł (nie jest to konieczne, jednak ciasto lepiej się prezentuje).

7. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić na kratce, pokroić dopiero jak wystygnie.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Ciasto z owocami na maślance (bezglutenowe)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • frida

    A jeśli zamiast maslanki dodałbym kefir? Akurat nie mam jej w lodówce, a chciałabym zrobić to ciasto.

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Jasne, że można!