Koktajl z jarmużu i granatu

koktajl-z-jarmuzu-z-granatem-Collage

Czy wiesz, że żeby przyswoić wszystkie mikro i markoelementy zawarte w liściach jarmużu najlepiej je zmielić lub w inny sposób rozdrobnić? Całe dobro, do którego chcemy się dostać znajduje się pod twardą warstwą ochronną, której sami nie jesteśmy w stanie odpowiednio przerzuć. Dlatego najlepiej jarmuż spożywać w postaci pesto lub właśnie koktajlu. Do mojego postanowiłam dodać szpinak i owoc granatu, o którego zaletach pisałam tutaj.

Rada: Żeby uzyskać gładki, kremowy koktajl dodaj do niego mrożone banany. Ja zawsze mam w zamrażarce kilka (umieszczam je tam gdy są już bardzo dojrzałe i raczej nie nadają się do zjedzenia na świeżo), wystarczy je wyjąć i każdy koktajl będzie smakował słodko i pysznie. Jednak pamiętaj, gdy liczysz kalorie i zależy Ci na niskim indeksie glikemicznym potraw – lepiej banany zastąp świeżym jabłkiem.

 

Skład (3 szklanki)

  • 2 mrożone banany,
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego,
  • 2 garści świeżego jarmużu (bez twardych łodyg),
  • 2 garści szpinaku,
  • pestki z 1/2 owocu granatu.

 

Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku i zblendować na gładki koktajl. Przed postaniem można przelać płyn przez sito, by wyłapać wszystkie niezmielone pestki granatu.

SONY DSC SONY DSC

 

Wartość odżywcza porcji – jedna szklanka (250ml)

Energia

90kcal

Białko

2g

Tłuszcz

0g

Węglowodany

20g

Błonnik pokarmowy

2g

Indeks glikemiczny

Średni 63

Ładunek glikemiczny

Średni 12

Oceń przepis: 
Przepis na
Koktajl z jarmużu i granatu
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 8 ocen




  • karmel-itka.blogspot.com

    samo zdrowie w pięknym kolorze!