Kotleciki jaglane ze szpinakiem

kotleciki-z-kaszy-jaglanej-z-szpinaku

Jak wiecie zakochałam się w kaszy jaglanej – wyznałam Wam to przy przepisie na Kaszę jaglaną z granatem. Muszę przyznać, że te kotlety są obłędne i po prostu bronią się same.

Skład (10-12 kotlecików)

  • 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 150g świeżego szpinaku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1/2 świeżej papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 4 łyżki mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mąki orzechowej (do obtoczenia)
  • olej kokosowy do smażenia (2-3 łyżki),
  • sól i pieprz.

 

  1. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. By to zrobić należy kaszę przepłukać ciepłą wodą, następnie podprażyć na suchej gorącej patelni do wyparowania płynu i zalać 2 razy większą ilością wody niż kaszy oraz dodać odrobinę soli. Gotować pod przykryciem do miękkości (najlepiej właśnie robić to na patelni). Następnie kaszę przestudzić i odmierzyć z niej 1,5 szklanki.
  2. Cebulę, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym (1 łyżka wystarczy) do zeszklenia cebulki (żeby ułatwić zeszklenie się cebulki warto ją lekko posolić),
  3. Szpinak umyć i drobno pokroić i dodać na patelnie. Całość lekko podmażyć, spróbować i doprawić solą i pieprzem.
  4. W misce wymieszać przestudzoną kaszę, szpinak z cebulką, tarty parmezan, mąkę gryczaną oraz dwa jajka. Wymieszać całość, aż powstanie jednolita masa.
  5. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące orzechowej i smażyć na oleju kokosowym do zrumienienia.

Kotleciki jaglane ze szpinakiem
Kotleciki jaglane ze szpinakiem
Kotleciki jaglane ze szpinakiem
Kotleciki jaglane ze szpinakiem

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden kotlecik (85g)
Energia 180kcal
Białko 8g
Tłuszcz 10g
Węglowodany 14g
Błonnik pokarmowy 2g
Indeks glikemiczny Średni 55
Ładunek glikemiczny Niski 8
Oceń przepis: 
Przepis na
Kotleciki z kaszy jaglanej i szpinaku
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 14 ocen




  • Joanna Paź

    Ciekawy przepis! Lubie kaszę jaglaną i chętnie spróbuję jej jako główne danie a nie dodatek do niego.

  • Pingback: Malinowa kasza jaglana | Grochem o Garnek()

  • Asia

    czym mogę zastąpić mąkę orzechową i gryczaną?

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Zamiast gryczanej świetna jest ryżowa, możesz też użyć inną bezglutenową lub normalną mąkę drobno mielona (białą, zwykłą). Mąkę orzechową możesz pominąć i użyć po prostu mąki jaką wybierzesz lub dodać bułkę tartą jeśli ją jesz – tylko wtedy mniej.

      • Asia

        Dzięki! Ryżową akurat mam :)

  • Karolina

    Brzmi super, ale mam pewien problem. Mój tata ma ścisła dietę i nie może jeść smażonego, ani tłustego, ani ostrych rzeczy, czyli smażenie, parmezan, cebula i papryka odpada.
    Czy mogłabym wtedy zamiast smażenia zrobić to w piekarniku? I czym wtedy zastąpić parmezan, by się nie rozwaliło?

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Pomiń wszystkie ostre rzeczy, ja bym zamiast parmezanu dodała jedno jajo więcej i upiekła je w formie na muffiny (może być w papierku żeby nie przylegały, chyba ze masz silikonowa forme). Pozdrawiam i daj znać czy smakowały :)

      • Karolina

        W sumie dobry pomysł. Dzięki, wypróbuję :)

  • Kasia Pawlik

    Kotleciki są niesamowite;-) Bedę robić je częściej ;-)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę! Dzięki za komentarz i podzielenie się sukcesem ;)

  • Magda

    Zrobiłam wersję zmodyfikowaną na oleju z pestek winogron, z otrębami i sezamem – wyszły pysznie:)

  • Ania Rzeczkowska

    Witaj, czym moge zastapic szpinak?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Bazylią, rukolą czy jarmużem (tylko usuń twarde łodygi) :) Wszystko co zielone się sprawdzi.