Bezglutenowe placuszki z cukinii (idealne na obiad)

placuszki-z-cukinii-bezglutenowe-przepis-placki

Mówi się, że cukinia ma wiele twarzy. W zależności od dodatków może być słona, słodka czy też pikantna. Pasuje do wszystkiego, dobrze komponuje się w każdym daniu. Prawda? Myślę, że tak. Jednak dla mnie najważniejsze jest to, że bardzo szybko i niskim nakładem pracy można przygotować z niej pyszny obiad.

Skład (15 placków):

  • 2 małe cukinie,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno),
  • 3 łyżki twarożku typu bieluch,
  • 1 szklanka mąki z pestek dyni (można zastąpić np. ryżową)
  • 1/4 szklanki nasion chia,
  • 1 szalotka,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pieprz do smaku.
  1. Cukinie zetrzeć na tarce, przełożyć do durszlaka i posolić. Całość wymieszać i wstawić durszlak do zlewu lub podstawić pod niego talerz, żeby płyn z cukinii miał się gdzie zebrać. Odstawić na 5 minut.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
  3. Żółtka wymieszać z twarożkiem, dodać do nich odsączoną i odciśniętą cukinię, wymieszać.
  4. Szalorkę drobno posiekać dodać do mieszanki twarożku i cukinii razem z nasionami chia, papryką i pieprzem. Na koniec dodać przesianą mąkę z pestek dyni.
  5. Do powstałej masy lekko wmieszać ubite na sztywno białka.
  6. Smażyć malutkie placuszki na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny oleju (rzepakowego lub kokosowego.

placki z cukinii bezglutenowe przepis

 

Wartość odżywcza porcji – jeden placuszek  (85g)
Energia 100kcal
Białko 8g
Tłuszcz 4g
Węglowodany 2g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Niski 25
Ładunek glikemiczny Niski 0,5
Oceń przepis: 
Przepis na
Bezglutenowe placki z cukinii
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 8 ocen