Bezglutenowy mazurek czekoladowo-migdałowy

mazurek-bezglutenowy-czekoladowo-migdałowy przepis

Dzięki mazurkom możemy poczuć wielkanocny klimat. Ja je bardzo lubię, a stworzenie przepisu na ten bezglutenowy było tylko kwestią czasu. Muszę przyznać, że jeśli chcecie go zrobić bez cukru (tak jak ja) to trzeba włożyć odrobinę więcej pracy, ale uwierzcie – jest on tego warty! Ciasto rozpływa się po prostu w ustach, jest super! Możecie go zrobić również w wersji wegańskiej.

 

Skład (blaszka 20×30 cm)

Spód:

  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego i 1/3 szklanki ciepłej wody,
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej),
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • szczypta soli.

Mąkę migdałową przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej przy pomocy łyżki). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180st C oraz zabrać się za przygotowywanie nadzienia. Po 30min wstawić blaszkę do piekarnika i piec około 15 minut, aż uzyska lekko złoty kolor. Wyjąć blaszkę postawić na kratce, nadzienie nakładać na jeszcze lekko ciepły spód.

 

Nadzienie (domowy kajmak czekoladowy):

  • 2 szklanki mleka (polecam roślinne np. sojowe),
  • 1 szklanka śmietanki 30% (może być śmietanka kokosowa. Śmietankę można pominąć i dodać 1 szklankę mleka, jednak będzie wymagało dłuższego gotowania),
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,

Wszystkie składniki umieścić w rondelku o grubym dnie i dużej średnicy (im większa tym lepsza, będzie szybciej parowało) mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszych ogień i gotować około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Nawet jeśli lekko się zważy to nic, zaraz będziemy dodawać czekoladę. Masa jest gotowa gdy zgęstnieje i uzyska lekko beżowy kolor (nie musi być brązowa jak kupna masa, zależy nam na tym by nadal była lekko płynna).

Dodatkowo do kajmaku:

  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego,
  • 50g czekolady (gorzkiej 90 % lub innej bez cukru),
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (można pominąć jednak nadaje połysk),

Do ciepłego kajmaku dodać masło, połamaną czekoladę i syrop, całość wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, następnie wylać na jeszcze ciepły spód od ciasta i wyrównać. Najlepiej smakuje całkowicie wystudzony. Do ozdoby polecam migdały i suszone morele (niesiarkowane). Przepis na mazurka bezglutenowego czekoladowo migdałowego Przepis na mazurka bezglutenowego czekoladowo migdałowego Przepis na mazurka bezglutenowego czekoladowo migdałowego

Wartość odżywcza porcji – jeden duży kawałek o wymiarach 6cmx5cm (70g)
Energia 166kcal
Białko 4g
Tłuszcz 13g
Węglowodany 12g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Niski 15
Ładunek glikemiczny Niski 2

 

Zostań ze mną na dłużej!

Obserwuj bloga na: InstagramieFacebooku oraz Bloglovinie.
Zapisz się także do newslettera:

Oceń przepis: 
Przepis na
Bezglutenowy mazurek czekoladowo-migdałowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 6 ocen




  • Anna Hajdamowicz

    Wyśmienity przepis coś podobnego długo szukałam i znalazłam! Mam prośbę o podanie wielkości foremki chociaż po ilości składników mniemam, iż jest mała. Gratuję przepisu.

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ania, wielkość foremki jest zawsze podana na początku składu. W tym przypadku jest to blaszka 20×30 cm.

      • Anna Hajdamowicz

        Ups…przepraszam

  • http://nietylkopasta.pl nietylkopasta

    Pomimo tego że nie mam problemów z glutenem bardzo lubię zastępować mąkę np migdałami lub innymi wersjami. Czasem pozwala to na lepszy i ciekawszy wypiek :)

  • gin

    Mmm, wygląda po prostu cudownie :)

  • Magda

    Zamiast tej smietanki wyjdzie z dodatkowa szklanka mleka roślinnego?

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Tak, tylko trzeba będzie dłużej gotować :)

  • Pingback: Najlepsze przepisy bezglutenowe na Wielkanoc | Grochem o Garnek()

  • Natalia Miller

    Rewelacja :) dziękuję za kolejny świetny przepis :) tylko krowka gotowała się duuużo dłużej niż godzinę ;)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Dziękuję za miłe słowa! :) Mi czasami też gotuje się dłużej, może to zależy od mleka? hmm…