Dietetyczny tort czekoladowy (bezglutenowy, wegański i bez cukru)

ciasto-czekoladowe-bezglutenowe-bezcukru-przepis

Słowem wstępu: w ogóle nie poczujesz, że ten tort jest dietetyczny.

Nie spodziewałam się, że takie ciasto kiedykolwiek powstanie w mojej kuchni.

Jednak z racji posiadania w rodzinie osób wyjątkowo skupionych na budowaniu masy mięśniowej lub też chcących zrzucić zbędne kilogramy (do tej grupy zaliczam się ja), musiałam coś wykombinować, żeby świętowanie urodzin czy innych świąt było równie przyjemne co kiedyś.

Założenie tego ciasta jest bardzo proste – zamiast wszelkich śmietan, kremów mascarpone itp. stosujemy awokado, zamiast spodu z ciasteczek czy biszkoptu – migdały z daktylami. W internecie aż roi się od przepisów na podobne ciasto, nigdy nie byłam do niego przekonana, ale postanowiłam spróbować.

Powiem szczerze, smak awokado jest bardzo silny i musiałam się trochę nagimnastykować, żeby go zniwelować i sprawić, że jedząc je mamy wrażenie, że to milion kalorii. A prawda jest taka, że jeden (bardzo duży ;) ) kawałek ma 345 kcal, po więcej szczegółów jeśli chodzi o wartości odżywcze zajrzyj do tabelki na dole wpisu (jak zwykle ;)). Dodatkowo powiem szczerze, że ja na raz nie jestem w stanie zjeść jednego kawałka. Moim zdaniem lepiej ten tort pokroić na 16 mniejszych części (ale goście mogą się ze mną nie zgodzić ;) ).

 

Tort czekoladowy dietetyczny (8 dużych kawałków):

Spód ciasta

  • 150g mielonych migdałów,
  • 100g daktyli,
  • 2-3 łyżki wody (opcjonalnie),
  • szczypta soli
  1. Mielone migdały wrzucić do blendera z daktylami i szczyptą soli, miksować do połączenia. Jeśli masa jest zbyt sucha i ciężko ją zmiksować, to dodać 2-3 łyżki wody, powinno pomóc masie się połączyć. (Migdały można zmielić samemu na mąkę lub kupić gotową. Jeśli masz dobry blender to możesz wrzucić do niego całe migdały wraz z daktylami i dobrze zmiksować do połączenia).
  2. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18 lub 20 cm, wyłożyć dokładnie spód dociskając palcami.
  3. Blaszkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.

 

Krem

  • 4 dojrzałe awokado,
  • 7 łyżek dobrego ciemnego kakao,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki masła migdałowego,
  • 20g (10sztuk) liofilizowanych malin (opcjonalnie).

Dodatkowo

  • Dowolne owoce do ozdoby (u mnie maliny i jeżyny).

 

  1. Miąższ z awokado przełożyć do miski (Awokado musi być dojrzałe, tak żeby po przekrojeniu miąższ sam odchodził od skórki).
  2. Do awokado dodać podostałe składniki oprócz malin i dobrze całość zmiksować przy pomocy blendera.
  3. Liofilizowane (suszone) maliny zmielić na pył w młynku do kawy.
  4. Przesypać maliny do masy czekoladowej i całość wymieszać szpatułką.
  5. Wyjąć blaszkę ze spodem ciasta z lodówki, wyłożyć na nią krem, wyrównać.
  6. Całość schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Jeśli będzie leżało tam dłużej to wyjąć na minimum kilkanaście minut przed podaniem.

tort czekoladowy dietetyczny bez cukru
tort czekoladowy dietetyczny bez cukru
tort czekoladowy dietetyczny bez cukru

 

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden kawałek tortu czekoladowego z awokado (120g)
Energia 345kcal
Białko 7g
Tłuszcz 26g
Węglowodany 21g
Błonnik pokarmowy 6g
Indeks glikemiczny Średni 59
Ładunek glikemiczny Średni 13

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Dietetyczny tort czekoladowy (bezglutenowy, wegański i bez cukru)
Opublikowano
Średnia ocena
5 na podstawie 10 ocen




  • Cukiernia Marzeń

    Wygląda cudnie :)

  • http://anappleeveryday.blogspot.com/ Daria.

    jest cudowny! marzy mi się taki tort, zjadłabym dziś – tu i teraz :) wygląda świetnie!

  • Paulina

    Bardzo mnie ten przepis intryguje, ale po ostatnim okropnym cieście z fasoli boję się spróbować. Czy faktycznie ani trochę nie czuć avocado?:>

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ogolnie ja mam wstret do awokado po wycieczce do Meksyku i nigdy nie jem go na surowo do kanapki czy jako guacamole. Jednak w tym cieście mi nie przeszkadza, jeśli ktos nie wie, ze jest zrobione z awokado to sie nie domyśli. Mozesz tez przygotowując masę sprawdzać jak smakuje i dodać np więcej kakao. Te maliny tez super pasują. Pamiętaj tez ze po schłodzeniu smaki jeszcze bardziej sobą przejdą i bedzie smaczniejsze :) jeśli zrobisz go daj znać!

  • gin

    Wygląda pięknie! I wcale nie dietetycznie ;)

  • Asia

    Świetny! W sam raz dla mojego męża, który nie może jeść glutenu i cukru. Zrobię jutro na jego urodziny :) Dziękuję i Pozdrawiam

  • Pamela Pamela

    Aniu poprosilabym o pomoc – Czy moge zastapic czyms innym maslo migdalowe ?

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Pamela, możesz użyć jakiegokolwiek innego masła orzechowego lub w ostateczności pominąć (wtedy będzie miało lekko inną konsystencje, ale nadal powinno być przepyszne). Pozdrawiam :)

  • Nina

    Anna, awokado ile – tak mniej więcej – ważyły? Pytam, bo są różnej wielkości w sklepach…

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      1 awokado waży mniej więcej 220g :) jednak nie jest konieczne ważenie, najważniejsza jest konsystencja, a z racji tego, że go nie pieczemy możemy sami ustalić jaka ma być, próbować i smakować, aż będzie idealne :)

  • Dalia

    A ja mam takie pytanko, czy myślisz, że do tego tortu nadawała by się ( cóż mało dietetyczna,ale tu chodzi o ozdobienie jego ) masa cukrowa? Czy by się trzymał, bo podobno np. na śmietane sie nie nadaje, bo sie rozpuści masa i nie wiem czy od tego tez by tak nie było, a potrzebuje go na panieński ozdobić. ;)

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Jesli tort będzie bardzo dobrze schłodzony to powinno być ok. Jednak musisz pamiętać, że on składa się tak naprawdę z samego kremu – jego konsystencja bardzo się zmienia wraz z rosnącą temperaturą.

      • Dalia

        tak, tak, wiem, będzie w lodówce.
        Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :)

  • Sylwia

    super pomysł na tort dla mojego dziecka, z tym że nie może jeść kakao :(
    obawiam się, że bez kakao awokado może być zbyt intensywne i dziecku nie będzie smakowało… czym można te składniki zastąpić, żeby tort nadal był super? może banany?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Może spróbuj zastąpić kakao karobem (mączką chleba świętojańskiego)? Niestety banany mają inną konsystencję niż awokado, więc obawiam się, że nie da się go zastąpić. Chyba, że tort był był mrożony, wtedy powinno się udać, ale niestety głowy za to nie dam :(

  • milena

    Świetny przepis -). Szukam sprawdzonego programu do wyliczeni Indeksu i ładunku glikemicznego. Widzę, że ty wyliczasz, co możesz mi polecić?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Niestety to nie ja wyliczyłam wartości ig i łg. Pomogła mi w tym znajoma dietetyk.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Niestety to nie ja wyliczyłam te wartości, zrobiła to znajoma dietetyczka.

  • http://mamarak.pl/ Mamarak

    O matko! Kocham Cię za ten przepis! Dzięki Tobie zjem tort w swoje urodziny równocześnie nie zaprzepaszczając diety :) Po stokroć dzięki :)

  • Magdalena

    Aniu a ile cm ma forma? :)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      18 lub 20cm tak jak w opisie :) (moja 20cm)

  • Kasia

    ten „tort” jest przepaskudny! w życiu nie jadłam gorszego, naprawdę. Jutro o poranku muszę gnać szukać tortu na urodziny dziecka, bo uwierzyłam zapewnieniu ze nie poczuje ze jest to dietetyczny tort – fakt nie poczułam ze ten twór kulinarny to w ogóle tort. okropny!

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Bardzo mi przykro, że Ci nie smakuje :( moim zdaniem, to fajny bogaty w czekoladę tort.

  • Renata

    Zrobiłam tort – z nadzieją że wyjdzie mi pyszny – jednak jeszcze przed włożeniem do lodówki masa jest taka gorzka- mimo że dodałam sporo słodkości, więcej niż w przepisie nawet – wstawiłam do lodówki i mam nadzieje że smak się zmieni – czy to możliwe?
    Co zrobiłam źle?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Ten tort jest lekko wytrawny, czy później smakował lepiej? :)

  • Iza

    Zrobiłam ten tort na urodziny męża , ze względu na jego dietę, nigdy wcześniej nie miałam doczynienia z tego typu przepisami, dlatego bardzo mile mnie zaskoczył :-) Spód jest przepyszny, krem ma delikatnie gorzkawy posmak ale to chyba właśnie jego urok:-) Już nie mogę się doczekać aż spróbuję go w całości :-D

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Super! Dzięki za komentarz :) krem rzeczywiście jest taki intensywny i lekko wytrawny :) daj znać jak smakowała całość i wszystkiego najlepszego dla męża! ❤

  • Małgorzata Szkulepa

    Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą.
    A ja już lecę do kuchni sprawdzać ten przepis :)
    https://warsawcake.wordpress.com/2017/01/29/vege/

  • Elżbieta Jankowska

    https://uploads.disquscdn.com/images/76f552c019a9188ff6d8078e7d18a0c01adc1df8d3aa1ea6e69bfcdbd98a0b6a.jpg
    Zrobiłam ! :) Dzięki – pyszny i syty. Jak napiszę : „Niebo w gębie”- to jest to :)
    Jeśli zechcesz gości poczęstować jeszcze czymś – podziel tort na 16 porcji :)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Przepiękny!!! <3

  • Nancy bi

    Torcik pyszny, warto jednak dodać, ze nawet na 20cm średnicy tortownicy wychodzi on dość płaski jak na tort – przy tych proporcjach :) przynajmniej mi :D Pozdrawiam

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Pewnie też kwestia wielkości awokado. Cieszę się, że smakował <3 Dodałaś świeże maliny czy suszone? :)

      • Nancy bi

        Do masy dodałam suszone, na wierzch świeże borówki. Troszkę pozmieniałam z tego co miałam akurat w domu to Karob dodałam zamiast kakao, zastąpiłam syrop klonowy, miodem a ekstrakt waniliowy był ale ze świeżej laski wanilii :) i migdały solone ! Polecam <3