Pesto z jarmużu (najlepsze)

pesto-z-jarmuzu-kolor

Czy wiesz, że by przyswoić wszystkie zawarte w jarmużu składniki i wartości odżywcze liście muszą być dobrze rozdrobnione? To jest argument (zaraz za smakiem), by przygotować to pesto!

Kupuję jarmuż już porwany na mniejsze kawałki i pozbawiony grubszych części. Jeśli kupisz ten w liściach to najpierw umyj go, pozbądź się łodyg, porwij na kawałeczki i wtedy odmierz mniej więcej 5 garści.

 ps. chleb, który widzicie na zdjęciach jest bezglutenowy na mące z wiesiołka.

 

Składniki na 2 szklanki pesto:

  • 5 garści jarmużu ugotowanego na parze,
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki oleju rydzowego lub rzepakowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego tłoczonego na zimno.

 

  1. Jarmuż ugotować na parze (mniej więcej 3-4 minuty), lekko przestudzić,
  2. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę,
  3. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać do 5 dni w lodówce.

 

pesto z jarmuzu
pesto z jarmuzu
pesto z jarmuzu
pesto z jarmuzu

 

 

 

Wartość odżywcza porcji – pesto na jedną porcję – 2 łyżki tj. 40g
Energia 186kcal
Białko 6g
Tłuszcz 17g
Węglowodany 2g
Błonnik pokarmowy 1g
Indeks glikemiczny Niski 24
Ładunek glikemiczny Niski 0
Oceń przepis: 
Przepis na
Pesto z jarmużu
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen




  • Magdalena Jagiełło

    no, akurat mam tego jarmuża w lodówie i się zastanawiam od 2 dni co ze skubańcem zrobić… ;)

  • Magdalena Jagiełło

    zrobiłam. jest przepyszne :D

  • http://bluecook.blogspot.com/ Kinga Kornacka

    Mam jeszcze więcej argumentów: prostota i szybkość wykonania! Choć w sumie i poprzednie dwa wydają się być w pełni wystarczające :)