Dyniowo-cynamonowe bułeczki orkiszowe

dyniowo-cynamonowe-bułeczki-orkiszowe

Sezon na dynię trwa i warto go wykorzystać. Jak co roku kupuję duże ilości dyni, przerabiam je na pure i mrożę, by wykorzystać w miesiącach, w których nie jest dostępna. Polecam tak robić, wtedy możemy się nią cieszyć przez większą część roku.

Już od dawna miałam ochotę zrobić ciasto drożdżowe, które zawierałoby w sobie dynię. Zastanawiałam się czy będzie ona później wyczuwalna i jak będzie konsystencja wypieku. Mój wybór padł na bardzo popularne w stanach Cinnamon rolls właśnie w jesiennej, dyniowej odsłonie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie wykombinowała z przepisem ;)

Tak oto moje bułeczki są zupełnie różne od oryginału, zawierają dużą ilość mąki orkiszowej (jeśli masz ochotę możesz skorzystać tylko z niej, jednak wtedy wypiek będzie dużo cięższy), miód i jogurt. Gwarantuje Wam, że to udane połączenie! Koniecznie posypcie je też orzechami pekan, idealnie pasują do dyni, a podpieczone potrafią skraść nie jedno serce (moje już dawno należy do nich).

Skład (około 20 sztuk):

  • 1 szklanka dyniowego pure*,
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 7g drożdży suszonych,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 ksylitolu, cukru bądź innego zamiennika,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 jajko.

Dodatkowo:

  • 70g masła,
  • 1/2 cukru trzcinowego lub zamiennika (może być ksylitol i opcjonalnie odrobina melasy dla smaku),
  • 2 łyżki cynamony (lub więcej, jeśli lubisz!)

Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać mokre i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się na za bardzo lepiło dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, nie musi być idealne i odchodzić całkowicie od ręki (po wyrastaniu będzie bardziej plastyczne). Ciasto zagnieść w kulkę wstawić do naoliwionej miski i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Pozostawić do wyrastania na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować podsypując lekko mąką na długi prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm na 50 cm (ciasto powinno mieć grubość około 3 mm).

Masło rozpuścić i przy pomocy pędzelka posmarować rozwałkowane ciasto. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać ciasto, pozostawiając około 1,5cm margines dłuższego boku. Następnie zwinąć ciasto w rulonik po dłuższym boku. Kroić rulonik tworząć około 2cm bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 3-4 cm odstępach.

Blaszkę z bułeczkami przykryć i pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180st C na około 25-30min (lub do przyrumienienia). Mniej więcej 10minut przed końcem pieczenia posypać bułeczki posiekanymi orzechami pekan.

*Dynię przekroić na pół, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 1 godzinę do miękkości. Upieczoną dynię lekko przestudzić i za pomocą łyżki wyjać część z nasionami i wyrzucić (lub ususzyć nasionka, jak wolisz). Następnie wyjąć miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierzyć potrzebną ilość, resztę wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub zamrozić.

 

bułeczki orkiszowe dyniowo-cynamonowe bułeczki orkiszowe dyniowo-cynamonowe

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Bułeczki orkiszowe dyniowo-cynamonowe
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 5 ocen




  • http://nietylkopasta.pl nietylkopasta

    Przepiękne te bułeczki, a poza tym bardzo lubię połączenie dyni i cynamonu :)