Szybki obiad wegetariański – Curry pomidorowe z dynią

Szybki obiad wegetarianski-curry-z-dynia

Czy wiesz, że koncentrat pomidorowy jest  świetnym źródłem likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Pomaga naszemu ciału zwalczać wolne rodniki i przez to obronić się przed rakiem. Za to pomidory z puszki mają w sobie ogromne pokłady witaminy A, potasu oraz magnezu. I chociaż trudno w to uwierzyć, to warto spożywać przetwory pomidorowe częściej niż świeże pomidory.

Zarówno koncentrat pomiodorowy jak i puszki z pomidorami to jest to, co zawsze mam w swojej spiżarni. Można z nich wyczarować przepyszny sos w zaledwie kilka minut i tylko od nas zależy jaki nadamy mu charakter. Akurat dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej azjatyckiego, jednak z dyniową, jeszcze jesienną nutą. 

Skład (2-4 porcje):

  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2cm korzeń imbiru,
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 puszki mleka kokosowego + trochę do ozdobienia,
  • sok z 1 limonki,
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia,
  • sól do smaku.
  • 1/2 upieczonej dyni piżmowej*,
  • ser paneer (zrób go w domu – tutaj przepis!)
  • do podania polecam ryż basmati.

*Dynię przekroić na pół i przekrojoną stroną do dołu piec w 180st przez około 40 min. Następnie wydrążyć nasiona, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do tego przepisu potrzebujemy 1/2 dyni (po inne przepisy z dynią wejdź tutaj).

  1. Cebule, czosnek i imbir drobno posiekać i lekko podsmażyć. Następnie posolić i dodać miód oraz pastę curry, całość smażyć do zezłocenia.
  2. Do smażących się przypraw dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać chwilę podsmażać. Następnie wlać puszkę krojonych pomidorów.
  3. Pomidory odparowywać, aż będą miały gładką konsystencje, możliwe, że będzie trzeba dodać trochę wody, żeby pomidory się rozpadły.
  4. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i sok z limonki.
  5. Curry podawać z podsmażonym serem panner lub tofu, upieczoną dynią pokrojoną w kostkę oraz ryżem.

Szybki obiad wegetariański - curry-z-dynią

Czy wiesz, że koncentrat pomidorowy jest  świetnym źródłem likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Pomaga naszemu ciału zwalczać wolne rodniki i przez to obronić się przed rakiem. Za to pomidory z puszki mają w sobie ogromne pokłady witaminy A, potasu oraz magnezu. I chociaż trudno w to uwierzyć, to warto spożywać przetwory pomidorowe częściej niż świeże pomidory. Zarówno koncentrat pomiodorowy jak i puszki z pomidorami to jest to, co zawsze mam w swojej spiżarni. Można z nich wyczarować przepyszny sos w zaledwie kilka minut i tylko od nas zależy jaki nadamy mu charakter. Akurat dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej azjatyckiego, jednak z dyniową, jeszcze jesienną nutą.   Skład (2-4 porcje): 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 2cm korzeń imbiru, 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 puszki mleka kokosowego + trochę do ozdobienia, sok z 1 limonki, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia, sól do smaku. 1/2 upieczonej dyni piżmowej*, ser paneer (zrób go w domu - tutaj przepis!) do podania polecam ryż basmati. *Dynię przekroić na pół i przekrojoną stroną do dołu piec w 180st przez około 40 min. Następnie wydrążyć nasiona, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do tego przepisu potrzebujemy 1/2 dyni (po inne przepisy z dynią wejdź tutaj).  Cebule, czosnek i imbir drobno posiekać i lekko podsmażyć. Następnie posolić i dodać miód oraz pastę curry, całość smażyć do zezłocenia. Do smażących się przypraw dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać chwilę podsmażać. Następnie wlać puszkę krojonych pomidorów. Pomidory odparowywać, aż będą miały gładką konsystencje, możliwe, że będzie trzeba dodać trochę wody, żeby pomidory się rozpadły. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i sok z limonki. Curry podawać z podsmażonym serem panner lub tofu, upieczoną dynią pokrojoną w kostkę oraz ryżem. Szybki obiad wegetariański - curry-z-dynią