Najlepsze ciasto na bezglutenowe pierogi – Bezglutenowe Święta.

najlepsze-bezglutenowe-pierogi-idealne

Święta bez pierogów? To nie Święta! Dlatego pomimo bycia na diecie bezglutenowej warto przygotować je w domu!

Czytając różne przepisy na bezglutenowe pierogi możemy odnieść wrażenie, że przygotowanie ich jest bardzo trudne. Tym przepisem chciałabym zaprzeczyć tej teorii. Mój sposób na nie jest bardzo prosty i szybki. Nawet jeśli nigdy nie przygotowywaliście pierogów, na pewno sobie poradzicie. Ciasto jest dokładnie takie jak ma być, ma świetną konsystencje, łatwo się rozwałkowuje, jest po prostu idealne.

Dodatkowo jestem pewna, że nikt by nie poznał po smaku, że zostały przygotowane z innej mąki niż pszenna.

Inne przepisy świąteczne bez glutenu znajdziecie tutaj.

Skład (50 pierogów):

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki (+ więcej do posypywania)
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 – 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wrzącej wody.

 

  1. Mąki umieścić w malakserze wraz z solą i zmiksować (Ciasto można wyrabiać ręcznie, jednak zajmie to trochę więcej czasu i po zalaniu składników, trzeba poczekać, aż nieco wystygną).
  2. Dodać połowę wody, lekko zmiksować, dodać olej.
  3. Miksując pomału dodawać resztę wody, aż całość się połączy w kulkę (nie dodawać więcej wody niż konieczne do połączenia).
  4. Wyjąć ciasto z malaksera, uformować w kulkę, włożyć do miski i przykryć ściereczką (trzymać pod ściereczką odrywając kolejne partie),
  5. Blat posypać obficie mąką z tapioki, to samo zrobić z wałkiem.
  6. Ciasto wałkować mniej więcej w 4 partiach. Z każdej rozwałkowanej partii wykrajać okrągłe pierogi, nadziewać farszem i zlepiać palcami.
  7. Pierogi gotować do wypłynięcia we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.

 

Zastosuj się, do poniższych rad aby przepis wyszedł idealnie:

  • Ciasto bezglutenowe jest nieco inne niż to tradycyjne, przypomina plastelinę. Żeby je dobrze rozwałkować trzeba po kilku ruchach wałka w jedną stronę przełożyć je na drugą stronę zgarniając pod spód mąkę z blatu,
  • Ciasto powinniśmy rozwałkowywać dosyć cienko, mniej więcej na 1mm,
  • Ciasto jest lekko elastyczne, więc nie powinno się rwać w trakcie nadziewania, jednak warto nakładać mniej więcej 1/2 łyżki nadzienia.
  • Kubeczek czy foremkę, którymi wykrawamy ciasto również powinniśmy od czasu do czasu zanurzyć w mące z tapioki lub posmarować krawędzie olejem,
  • Pierogi gotujemy po 5-7 w dużym garnku, żeby się nie zlepiały,
  • Ciasto, które zostanie nam po wykrawaniu ponownie zagniatamy w kulkę i rozwałkowujemy. Ładnie się ze sobą łączy,
  • Ugotowane pierogi układamy na talerzu bądź tacy, tak żeby się ze sobą nie stykały,
  • Po ugotowaniu możemy pierogi posmarować lekko olejem, żeby mieć pewność, że w trakcie przechowywania się ze sobą nie posklejają,
  • Najlepiej je przechowywać na talerzu, jeden obok drugiego przykryte folią spożywczą,
  • Świetnie smakują zarówno ugotowane na świeżo, jak i odsmażone np. na maśle klarowanym lub oleju następnego dnia,
  • W przypadku mrożenia najpierw ułożyć je w zamrażarce na tacy, później po wstępnym mrożeniu można przełożyć do woreczka (nie powinny się wtedy posklejać),
  • Polecam przygotować od razu z podwójnej lub potrójnej porcji, bo znikają w tempie zastraszającym.

A oto jak wyglądały chwilę po ugotowaniu:

pierogi-bez-glutenu

Jaki farsz polecam?

Mój ulubiony to ruski, zupełnie jak w przepisie na Pieczone pierogi (to nadzienie jest tak dobre, że zawsze część znika wyjadana prosto z miski ;) ).

Jednak jeśli chodzi o farsz to ilość kombinacji jest niezliczona – dyniowy, szpinakowy, kapuściany czy z soczewicy. Jeśli jesteście zainteresowani przepisem na jakiś konkretny to dajcie znać w komentarzach.

Pierogi bezglutenowe idealne Pierogi bezglutenowe idealne Pierogi bezglutenowe idealne Pierogi bezglutenowe idealne

Oceń przepis: 
Przepis na
Najlepsze ciasto na pierogi bezglutenowe
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 21 ocen




  • sandra

    witam ma pytanie w jakim sklepie dostanę mąkę gryczaną oraz mąkę tapioki?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      W każdym internetowym ze zdrową żywnością! A gryczana jest w Lidlu :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      W każdym sklepie internetowym ze zdrową żywnością :) A gryczaną dostaniesz w Lidlu!

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      W większości sklepów ze zdrową żywnością. Mąkę gryczaną można kupić nawet w lidlu.

  • Marta

    Bardzo lubię produkty z mąki gryczanej :) http://sweet-and-fit.pl/

  • Małgosia

    Moja córka jest celiakowcem, więc do przedszkola muszę codziennie gotować wszystkie zamienniki. Środa – pierogi z mięsem. Mój kulinarny Mount Everest. Muszę przyznać, że próbowałam wieeelu przepisów, aż natrafiłam na ten. Wprawdzie mąkę z tapioki zastąpiłam mąką ryżową, a mąkę gryczaną – jaglaną, ale wyszły! W dodatku bardzo bardzo dobre. Dziękuję! Moja córka nie będzie jutro głodna:)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Wspaniale, bardzo się cieszę!!! :)

  • Nika

    Witam
    Pierożki bardzo mięciutkie i faktycznie nie odbiegają od tych glutenowych choć ciężko robić je z mrożonymi owocami ale mam pytanie czy można je mrozic i nie rozpadną się podczas odmrażania ich i podgrzewania czy lepiej tego nie robić?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Można je mrozić po ugotowaniu i później odsmażać, ja tak robię :) Nigdy nie próbowałam z mrożonymi owocami, ale rzeczywiście, może być ciężko

  • Patrycja Gradzik

    A co sądzisz o cieście z mąki kokosowej z wodą i solą? Znalazłam wczoraj taki przepis, ale boję się ryzykować, bo brakuje mi tu spoiwa. W Twoim przypadku jest to tapioka, a jak dam samą kokosową? Naleśniki z samej kokosowej wychodzą kruche i nieelastyczne.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Nie wobrażam sobie, żeby mogły się udać z samej kokosowej.

      • Patrycja Gradzik

        Dziękuję, tak właśnie przewidywałam… Lecę w tym układzie po tapiokę i będę lepić według Twojego przepisu :-) Pozdrawiam i czekam na więcej przed świętami!

  • Julia

    Czym mogłabym zastąpić mąkę z tapioki ? ;)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Skrobią ziemniaczana :)

  • Pingback: Wegańskie i bezglutenowe Święta, inspiracje na 12 Wigilijnych dań!()

  • Kasia

    Witam, nie wiem co zrobiłam źle dlatego proszę o radę :) robiłam wszystko według wskazówek i proporcji z przepisu natomiast ciasto za nic nie chciało zlepić się w kulkę. Na jedna szklankę mąki gryczanej i 0.5 szklanki tapioki dodałam szklankę wrzącej wody (czyli tyle samo co mąki gryczanej) i ciasto było trochę gęstsze niż na naleśniki…wyrabiałam z nadzieją, że coś z tego w końcu będzie ale z marnym skutkiem, musiałam spooooro podsypać mąką żeby ciasto zaczęło zbijać się w kulkę…może coś źle zinterpretowałam, na pewno 1 szklanka wrzątku? Druga sprawa, czy do robienia pierogów użyła Pani mąki gryczanej czy gryczanej niepalonej? Moje wyszły bardzo ciemne a pierogi na zdjęciach są jaśniutkie. Ciasto ogólnie było bardzo kapryśne, rozrywało się podczas wałkowania i pękało przy sklejaniu pierogów :( praktycznie po każdej próbie zlepienia pierogów ponownie wyrabiałam ciasto dodając trochę wody, metodą prób i błędów jakoś tam udało mi się je posklejać ale było baaardzo ciężko.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Użyłam normalnej mąki gryczanej, którą kupiłam w Lidlu. W przepisie napisałam „Dodać połowę wody, lekko zmiksować, dodać olej. Miksując dodać resztę wody, aż całość się połączy w kulkę.” Mąki bardzo różnią się od siebie i niektórym wystarczy tylko 1/2 szklanki lub 3/4. Trzeba na to bardzo uważać, dlatego dodawać resztę wody powoli, aż się całość połączy się w kulę i więcej nie dodawać. Dołączę do przepisu dodatkowy opis, żeby było to bardziej zrozumiałe.

      • Kasia

        Dziękuję za uwagę, następnym razem będę uważniej dodawać wodę bo zrobiłam tak jak w opisie, najpierw dodałam połowę, mieszałam, dodałam olej a potem sru drugą połowę nie patrząc czy będzie za dużo :) także nauczka na przyszłość a mąk bezglutenowych dopiero się uczę więc trzeba uczyć się na błędach :) Pozdrawiam!

  • Malina

    super:) w końcu ktoś pomyślał o praktycznych wskazówkach! brakuje mi tego na każdej stronce z przepisami. i ogromny plus za informacje o tym jak znoszą odgrzewanie i mrożenie. Bo z bezglutenowcami w tej kwestii bywa różnie:)
    zaraz bedziemy lepić

  • Agata Szewczyk

    Przepis świetny, tylko nie zawsze wychodzi, wydaje mi się, że proporcję mąk powinny być odwrotne. Za pierwszym razem dolałam od razu całą szklankę wody i musiałam potem dodać bardzo dużo mąki z tapioki aby zagęścić ciasto, pierogi wyszły super! Za drugim razem wlałam znacznie mniej wody i nie dodawałam już więcej tapioki i niestety ciasto rozpadało się i fatalnie się lepiło :-/ Drugi raz akurat trafił na pierogi wigilijne :-/ Czy jest taka możliwość Anno abyś zamieściła film jak wykonujesz te pierogi? ;-) Byłoby to zbawiennie dla mnie i dla wszystkich bezglutenowców :-) Pozdrawiam! :-)

  • Pingback: Fotografia kulinarna: Pierogowe debiuty | ZAPAROWANA()

  • Kasia

    Cześć mogłabyś napisać jakiej marki używasz mąki? Z góry dziękuję

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Jasne – mąka gryczana Melvit, mąka z tapioki – Merre :)

  • dwerwew

    bejkkzjagluiatenowee pirogi nhahahah nie ma vzegos takiego nara z polski chinczyku rub sobir te sajgonki u sie ie

  • Pingback: Pieczone wegańskie pierogi ruskie (na mące orkiszowej) | Grochem o Garnek()