Zdrowy i łatwy deser bez cukru – Czekoladki orzechowe (dwuskładnikowe).

domowe-czekoladki-orzechowe

 

Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru a do tego szybkie w przygotowaniu. Te czekoladki orzechowe skradną Wasze serca już po pierwszej sztuce i gwarantuję, że szybko tego przepisu z rąk nie wypuścicie. Są idealne dla wszystkich osób będących na zdrowej diecie, a do tego wszystkich, którzy cenią dobry smak i swój czas. Bo ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie.

Wpis w ramach współpracy z marką Primavika.

Z głównych zalet gorzkiej czekolady warto wspomnieć o dużej zawartości magnezu. Którego spożycie pozwala nam się pozbyć uciążliwych skurczy mięśni, ale też wpływa świetnie na prace serca. Do nadzienia czekoladek możecie wybrać swoje ulubione masło orzechowe, każde z nich będzie zdrowym tłuszczem nienasyconym oraz dobrym źródłem białka.

Ja wybrałam moje trzy ulubione masła Primaviki – migdałowe, nerkowcowe i totalną nowość czyli masło z pistacji. Pozwólcie, że pokrótce przedstawię naszych dzisiejszych bohaterów:

Masło migdałowe – jest źródłem witaminy  E (czyli silnego przeciwutleniacza) oraz witamin B1 i B2, a także potasu, cynku, magnezu, miedzi i manganu. Ma działanie odkwaszające i przeciwzapalne. Skład masła Primavika to 99% migdały i szczypta soli.

Masło nerkowcowe – bogate źródło magnezu, potasu oraz witaminy K. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi pozwala walczyć z nadwagą i cukrzycą typu drugiego, bo tak jak każde masło orzechowe ma niski indeks glikemiczny. Skład: 99% orzechy nerkowca, sól.

Masło pistacjowe – Pistacje jako jedyne z orzechów mają świetny wpływ na nasze oczy, co przy dzisiejszym, komputerowym trybie życia jest nieocenione. Dodatkowo zawierają bardzo duże pokłady potasu, mającego działanie obniżające ciśnienie. Masło oferowane przez Primavikę to 99% pistacji i szczypta soli. A do tego smakuje naprawdę wybornie. Masło pistacjowe jest całkowitą nowością marki Primavika (jak widzicie, testowane przeze mnie nie ma jeszcze etykiety!), w sprzedaży będzie od stycznia.

Czekoladki warto przygotować w większej ilości i później traktować je np. jako przekąskę po treningu czy zdrowy słodycz w ciągu dnia. Można je przechowywać w lodówce na pewno ponad tydzień (gwarantuję, że znikną dużo szybciej ;) ).

Skład (6 dużych czekoladek):

  • 150g gorzkiej czekolady,
  • 6 łyżek masła orzechowego (u mnie po 2 łyżki masła pistacjowego, migdałowego i nerkowcowego Primaviki),
  • opcjonalnie: orzechy do przyozdobienia.

 

  1. Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (mieszając co 30 sekund).
  2. Do każdego z gniazd silikonowej formy na muffiny wlać po 2 łyżki czekolady i równo rozprowadzić na wysokość około 2 cm.
  3. Formę wstawić do lodówki na około 30minut.
  4. Do zastygniętych czekoladowych gniazd nałożyć po 1 łyżce masła orzechowego, lekko wyrównać.
  5. Rozpuścić pozostałą czekoladę i zalać nią każdą babeczkę.
  6. Dodatkowo na jeszcze niezastygniętą czekoladę można ułożyć orzechy (także po to, żeby oznaczyć jakie masło znajduje się w środku).
  7. Foremkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

 

domowe-czekoladki-orzechowe domowe-czekoladki-orzechowe domowe-czekoladki-orzechowe domowe-czekoladki-orzechowe

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Zdrowy i łatwy deser bez cukru - Czekoladki orzechowe (dwuskładnikowe).
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 16 ocen




  • http://nietylkopasta.pl nietylkopasta

    Ja zawsze się bałam czekoladowych wyrobów i przestałam na pralinach, ale może czas spróbować :)

  • http://marciatime.pl Marta

    Wyglądają super:) Na początku przypomniały mi trochę ciasto „blok”, a tu taka niespodzianka, że wykonane tylko z dwóch składników. Uwielbiam gorzką czekoladę i masło orzechowe. Chętnie wypróbuje takie połączenie :)

  • Pingback: Zdrowy i łatwy deser bez cukru – Ciasto pistacjowe (wegańskie i bezglutenowe) | Grochem o Garnek()

  • Marianna Wojcieska

    Wow! cudowny kolor! gdzie mozna kupić to masło pistacjowe?

  • slodkieniebo

    Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na blogu ! Takie czekoladki będą fantastycznym smakołykiem … po treningu! Masło orzechowe, tutaj w dodatku połączenie różnych rodzajów, dostarcza spora ilość magnezu i zdrowych tłuszczy :) Szybkie, smaczne i w dodatku pięknie się prezentujące. Idealny deser dla dzieci, dla wegan, dla osób trenujących … jednym słowem dla wszystkich <3

    Pozdrawiam,
    Anna
    slodkieniebo@gmail.com