Zdrowy i łatwy deser bez cukru- Orzechowe ciasteczka owsiane (bezglutenowe i wegańskie)

ciasteczka-owsiane-orzechowe-bananowe

To był prawdziwie orzechowy miesiąc na blogu! Przed Wami już czwarty przepis z wykorzystaniem masła orzechowego Primavika. Przedstawiam wam niesamowite ciasteczka – jedynie trzyskładnikowe!

Wpis powstał we współpracy z marką Primavika.

Uwielbiam ciasteczka owsiane. Teraz można je kupić praktycznie na każdym kroku. Producenci wykorzystują modę na zdrowe jedzenie i fakt, że płatki owsiane właśnie z czymś zdrowym się nam kojarzą. Nie dajmy się jednak oszukać pozorom i zawsze przed zakupem przeczytajmy skład danego produktu. Co z tego, że ciasteczka zawierają płatki owsiane, jeśli w tym samym czasie często ich głównym składnikiem jest cukier?

Ja jednak zamiast kupować ciasteczka, polecam przygotować je samemu w domu. Jest to naprawdę bardzo proste.

Od dawna chciałam stworzyć przepis na ciasteczka, które byłyby zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Pomysł wpadł mi do głowy niespodziewanie, gdy leżałam w szpitalu, zaraz po urodzeniu mojej małej Basi. Przygotujcie je koniecznie, a nie będziecie zawiedzeni. Super się sprawdzą nie tylko jako deser, ale też szybkie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Zapakujcie je do szkoły swoim dzieciom, gwarantuję, że będą zachwycone. Do podanych składników możecie dobrać dowolne dodatki, które momentalnie zmienią charakter ciasteczek. Ja skusiłam się na dodanie do części groszków z gorzkiej czekolady i muszę przyznać, w takiej odsłonie są jeszcze pyszniejsze.

Płatki owsiane to bogate źródło białka i węglowodanów złożonych, natomiast banany to prawdziwa skarbnica potasu. O zaletach maseł orzechowych (arachidowego, laskowego, migdałowego i nerkowcowego) pisałam Wam już w poprzednich postach, dzisiaj tylko dodam, że w tym przepisie wykorzystałam MIX orzechów crunchy Primaviki, czyli połączenie wszystkich tych maseł o świetnej chrupiącej konsystencji. Do ciasteczek idealne.

Kilknij tutaj po więcej przepisów z orzechowej serii.

 

Skład (15 ciasteczek):

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 5 czubatych łyżek masła orzechowego (polecam MIX orzechów crunchy Primaviki),
  • opcjonalne dodatki np. suszona żurawina, cynamon, czekoladowe groszki itp.
  1. Banany dokładnie rozgnieść widelcem na,
  2. Płatki owsiane i masło orzechowe dodać do bananów, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut,
  3. Zwilżonymi dłońmi nabierać ciasto i rolować w kulki lekko większe od orzecha włoskiego,
  4. Kulki układać w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  5. Każde ciasteczko zgnieść lekko wilgotną dłonią, żeby miało wysokość około 1 cm,
  6. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C, piec około 20 minut.
  7. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.

 

orzechowe-ciasteczka-owsiane  orzechowe-ciasteczka-owsiane  orzechowe-ciasteczka-owsiane

Oceń przepis: 
Przepis na
Orzechowe ciasteczka owsiane - wegańskie i bezglutenowe
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 11 ocen




  • Justyna

    A co może być zamiast masła orzechowego, bo mam bardzo malutko masła słonecznikowego :D i nwm co bym miała dodać, zeby była wmiarę ta sama konsystencja co jest opisana na blogu :)

  • majówka20

    czy te ciasteczka można jakoś dłużej przechowywać? w jakimś szczelnym pojemniku oczywiście:)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Tak, w puszce, słoiku albo plastikowym pojemniku. Przechowywane robią się bardziej miękkie, normalnie jak pierniki :D

  • Jane599

    Bardzo podoba mi się ten przepis, ponieważ kocham domowe ciasteczka owsiane, a ten przepis jest inny od tego, który ja znam. Każdy nowy przepis na ciasteczka owsiane jest do wypróbowania, bo może znajdę jeszcze lepszą wersję tych, które już znam. I oczywiście zdrowszą wersję. Pozdrawiam :)

  • Malgorzata Szczerba

    przepraszam, spojrzalam na maslo orzechowe o smaku piernikowym, ten mix jest rzeczywiscie bez cukru

  • Piotr

    Swietne ciastka, idealne na drugie sniadanie z jablkiem, dzieki za dobry przepis ;)