Jaglane burgery z buraków

buraczane-burgery

Są świetne! Zdrowe, sycące i bardzo proste. Idealnie nadają się na szybki obiad wegetariański, czyli to czego szukacie na blogu najliczniej. Polecam wszystkim, zróbcie i zakochajcie się z nich tak jak ja :)

 

Skład (12-15 sztuk):

  • 350g surowych buraków (mniej więcej 3 sztuki),
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy),
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju.
  1. Kaszę jaglaną opłukać pod ciepłą wodą, wrzucić na rozgrzaną patelnie i chwilę podprażyć.
  2. Następnie zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
  3. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać je do ugotowanej przestudzonej kaszy razem z ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
  4. Całość doprawić solą i pieprzem, następnie dobrze wymieszać.
  5. Formować niewielkie kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby kotleciki nie chciały się lepić (np. dlatego, że kasza była ugotowana na zbyt sypko) można lekko je zblendować w makaserze, żeby składniki lepiej się połączyły.
  6. Każdego kotlecika posmarować odrobiną oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C.
  7. Piec 10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 6-8minut.
  8. Podawać z sosem z jogurtu wymieszanego z chrzanem.

burgery buraczane bezglutenowe i weganskie burgery buraczane bezglutenowe i weganskie burgery buraczane bezglutenowe i weganskie

Oceń przepis: 
Przepis na
Buraczane burgery (wegańskie i bezglutenowe)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4 na podstawie 11 ocen




  • http://manufaktura-smakow.blogspot.com/ Manufaktura Smaków

    Wyglądają pysznie! Dopisuję ten przepis do mojej listy „Do wypróbowania” ;)

  • Do Ris

    Przepis do bani, burgery rozlatują się, brakuje mąki, nie da się ich przewrócić, a w środku są surowe.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Niestety ten przepis wymaga troszkę więcej doświadczenia i umiejętności :) Polecam upiec kotleciki zamiast smażenia :) jeśli się rozlatują to można troszeczkę zblendować masę.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Jeśli się rozlatują to warto zblendować część masy, wtedy się połączy. Niestety ten przepis wymaga odrobinkę więcej doświadczenia i umiejętności w kuchni.