Pasta bezjajeczna ze szczypiorkiem

pasta bezjajeczna

Taka pasta jajeczna tylko, że bez jajek. Wegańska pasta jajeczna – kusiła mnie już od dawna. Kluczowym składnikiem jest czarna sól, która po prostu „trąci jajem”! Dzięki niej jesteśmy w stanie uzyskać smak na tyle zbliżony do jajecznego, ze udało mi się oszukać całą rodzinę - byli przekonani, że jedzą klasyczna pastę jajeczną.

Skład:

  • kostka tofu naturalnego (180g-200g),
  • 1 łyżeczka soli czarnej (kala namak),
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1/2 pęczka szczypiorku.

 

  1. Tofu pokroić w kostkę. 2/3 wrzucić do blendera, 1/3 zachować na później.
  2. Tofu lekko zblendować, następnie dodać wszystkie przyprawy oraz olej i wymieszać dokładnie widelcem.
  3. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do tofu, dokładnie wymieszać.
  4. Odłożone wcześniej tofu rozdrobnić lekko widelcem i wrzucić do pasty* i całość wymieszać.

 

*To właśnie dodane na końcu tofu wygląda jak kawałki białka jajek, ten krok można pominąć i na początku  od razu dodać całe tofu.

pasta bez jajeczna pasta bez jajeczna pasta bez jajeczna pasta bez jajeczna

Oceń przepis: 
Przepis na
Pasta bezjajeczna ze szczypiorkiem
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 5 ocen




  • Margot

    A na ile osób starczy tej smakowitej pasty?bo nie wiem czy robić jedna czy dwie porcje :D

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Margot, wszystko zależy od grubości smarowania! Jednak ja bym obstawiała taką ilość na jedno większe śniadanie dla dwóch osób :)

      • Margot

        Dziękuje za odpowiedzi :)

  • Margot

    A i zapomniałam się spytać czy można zrobić wieczorem ,żeby podać rano na drugi dzień?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Tak! Tylko nie zapomnij jej przykryć :)

  • Pingback: Bezjajeczna pasta z tofu o smaku jajek – Spiżarnia Sikorek()

  • Pingback: Tofucznica ze szpinakiem i pieczarkami | Blog o zdrowej kuchni wegetariańskiej - GrochemoGarnek.pl()

  • sara

    czy trzeba uzyc czarnej soli ? bardzo prosze o odpowiedz. pozdrawiam

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Czarna sól nadaje „jajeczny” posmak :) nie jest niezbędna, można zastąpić normalną solą