Pasztet z kalafiora i słonecznika

pasztet-weganski

Pasztet o genialnej konsystencji, świetnie się trzyma i rozpływa w ustach, jednym słowem idealny wegański pasztet. Pieczony kalafior, słonecznik i kasza jaglana wszystko co najpyszniejsze! 

 

Skład (2 małe keksówki)

  • 1 główka kalafiora,
  • 1 szklanka słonecznika,
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 por,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 jabłko,
  • 2 szklanki wody,
  • pieprz do smaku.

 

  1. Głowe kalafiora odciąć od liści, podzielić na różyczki, wyłożyć na blaszcze i piec w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez około 45minut.
  2. 1 szklankę sypkiej kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli*.
  3. Od pora odciąć zieloną część, pozostałą białą rozkroić na pół i dobrze umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pora i podsmażać.
  4. Jabłko obrać, usynąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, dorzucić na patelnie do pora. Wszystko razem dusić pod przykryciem na małym ogniu, można dodać kilka łyżek wody jeśli jabłka nie chcą zmięknąć (zależy to od typu jaki wybierzemy).
  5. Do miski wrzucić kalafiora, słonecznik, kaszę oraz por i jabłko. Zalać sosem sojowym oraz 1 szklanką wody. Całość zblendować przy pomocy blendera ręcznego, jeśli zajdzie taka potrzeba i masa będzie bardzo gęsta to dodać jeszcze jedną szklankę wody lub tylko jej część.
  6. Na koniec masę spróbować i dodać pieprz i ewentualnie jeszcze odrobinę soli do smaku.
  7. Masę przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek i wyrównać.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st C przez około 45minut do godziny, aż pasztet pokryje się grubą, brązową skórką.

 

*By pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej najpierw należy przelać ją gorącą wodą, następnie uprażyć na patelni i dopiero wtedy zalać wodą.

 

pasztet wegański pasztet wegański

Oceń przepis: 
Przepis na
Pasztet z kalafiora i słonecznika
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • Agnieszka Wilk

    Ania, dzieki za przepis. Zrobilam pare dni temu. Troszke zmodyfikowalam, z koniecznosci. Nie mialam kaszy jaglanej wiec zastapilam ja pelnoziarnistym ryzem (pewnie efekt nie jest nawet podobny) i dorzucialm troche duszonych pieczarek, i wyszlo cos calkiem fajnego. Im dluzej lezy w lodówce tym jest lepszy! Bardzo podobami sie Twoj blog. Nie znalazlam tylko informacji, a bardzo mnie to interesuje, skad Twoja decyzje o diecie weganskiej bezglutenowej. Czysty wolny wybór? bezglutenowa, bo celiakia? Ot tak,z ciekawosci. Pozdrawiam serdecznie z Madrytu

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Cześć! Super, że pasztet smakował, pełnoziarnisty ryż też super! Zgadzam się, że im dłużej w lodówce tym lepszy! Jeśli chodzi o bezgluten to mam niedoczynność tarczycy, a przy niej zalecane jest odstawienie glutenu :) a wegetarianizm to kwestie etyczne. Pozdrawiam!

  • sophie

    a jeśli ktoś nie znosi pestek słonecznika to można je pominąć, czy należy znaleźć zamiennik? i czy smak pasztetu bardzo na tym straci?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Niestety nie można pominąc, można za to zastąpić innymi orzechami lub ziarnami :)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Możesz zamienić słonecznik np. nerkowcami lub innymi orzechami/pestkami :) Pasztet nie straci bardzo na smaku.

  • Olga Lipińska

    help! nie mam sosu sojowego (ale mam ostrygowy), nada się?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Nada! Może tez być sól i woda po prostu :)

      • Olga Lipińska

        Dałam sól, dziękuję!

  • Marta A. Drabik

    Hej! Często robię wegańskie pasztety i w tym roku zrobiłam ten. Co prawda w dzień pieczenia moja roczna mysza miała ciężki dzień i fakt, że w ogóle udało mi się coś ugotować, to cud.. niestety kalafior chwilę za długo siedział w piekarniku, przez co pasztet był delikatnie gorzki, aaaleee.. nikt nie wciągnął go tyle, co Helenka! Dzisiaj już nic nie ma, a ona patrzy z rozżaleniem ;-) #mamadajpaszteta #zkalafiora #dajdaj