Wegański majonez sojowy

wegański-majonez

Na diecie wegańskiej człowiek się czuje lekko i zdrowo. Jednak pomimo wielu zalet czasami brakuje człowiekowi różnych produktów, jednym z nich zdecydowanie jest majonez! Zrobienie idealnego majonezu wegańskiego postawiłam sobie za punkt honoru już dawno temu. Wypróbowałam wiele przepisów, część z nich była bardziej, część mniej udana. Po okresie prób i błędów mogę wreszcie zaprezentować Wam mój przepis na majonez sojowy.

 

Skład:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (kupnego),
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy,
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki czarnej soli (opcjonalnie – daje jajeczny posmak),
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 100ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku.
  1. Mleko sojowe i ocet wlać do malaksera i miksować przez minutę.
  2. Następnie dodać musztardę, czarną sól i płatki drożdżowe, miksować przez 3 minuty.
  3. Po tym czasie powoli wlewać olej rzepakowy nadal miksując.
  4. Gdy majonez będzie dobrze ubity spróbować go i ewentualnie dosolić i lekko zmiksować.

Przechowywać go w lodówce gdzie dodatkowo mocno stężeje.

idealny wegański majonez bez jajek idealny wegański majonez bez jajek idealny wegański majonez bez jajek idealny wegański majonez bez jajek

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański majonez sojowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen