Risotto z cukinią (przepis wegański)

risotto-z-cukinia

Pierwszy przepis z ryżem na blogu, po ponad 3 latach! To aż niemożliwe, a jednak! Pierwszy, ale za to przepyszny i do tego wegański i bezglutenowy

Bardzo proste danie, jednogarnkowe, szybkie, bezproblemowe. Cukinia przy dłuższym duszeniu robi się kremowa i delikatna to ona nadaje risotto właściwą konsystencje. A ja właśnie taką ją uwielbiam. Warto użyć specjalnego ryżu do risotto – jego ziatenka są bardziej pękate, okrąglutkie. Zawierają więcej skrobi dzięki czemu wchłaniają większą ilość płynu, a danie staje się bardziej zwarte.

 

Skład:

  • 1 por,
  • 2 cukinie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200g ryżu do risotto,
  • 500ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • sól i pieprz,
  • olej kokosowy do smażenia.

 

Przygotowanie:

 

  1. Pora umyć, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pora, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę syropu klonowego. Całość podsmażyć, aż będzie miękka i złota.
  2. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Dodać do pora i podsmażać do miękkości na dość dużym ogniu by również się zrumieniła.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać razem z łodyżkami. Część liści zostawić do przyozdobienia, resztę wrzucić na patelnie i wymieszać z warzywami.
  4. Gdy cukinia będzie już złota i miękka wrzucić na patelnie ryż i podmażyć, aż będzie przezroczysty.
  5. Warzywa z ryżem zalać gorącym bulionem (ja wrzuciłam suszone warzywa do wrzątku).
  6. Całość przykryć i gotować na średnim ogniu 12-15min pod przykryciem, sprawdzając co jakiś czas czy nie przywiera. Można czasami lekko przemieszać.
  7. Gotowe risotto powinno wchłonąć całą wodę. Na koniec całość doprawić pieprzem i podawać z zostawioną wcześniej natką pietruszki.

 

risotto-z-cukinią risotto-z-cukinią

Oceń przepis: 
Przepis na
Risotto z cukinią
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 6 ocen




  • Jola

    A kiedy dodać płatki drożdzowe?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Na sam koniec! Jako przyprawa, dodać i wymieszać :)

  • Szymon

    można dodać zwykły ryż?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      tak

  • Ewa Kończak

    czym można zastąpić płatki drożdżowe?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Jeśli jesz nabiał to parmezanem.

      • Ewa Kończak

        Dziękuję ;)