Wegański sos czosnkowy (w 5 minut)

weganski-sos-czosnkowy

Uwielbiam sos czosnkowy. Można go dodać do wegańskich burgerów, kanapek czy po prostu maczać w nim pieczone ziemniaczki. Wczdeśniej pokazywałam Wam przepis na Najlepszy sos czosnkowy. Teraz przyszła pora na wegańską odsłonę! Przepis jest bardzo prosty, sos będzie gotowy w 5 minut!

 

 

Skład:

  • 1 kostka tofu naturalnego (200-220g),
  • 100-150ml ciepłej wody,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz.

 

  1. Tofu porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zalać wodą i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką masę.
  2. Następnie dodać płatki drożdżowe, sól, pieprz i olej. Zmiksować do połączenia.

wegański sos czosnkowy super szybki

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański sos czosnkowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 4 ocen