Wegański sos na bazie awokado

weganski-sos-na-bazie-awokado

Awokado to bardzo wszechstronne warzywo, dzięki swojej konsystencji i dużej zawartości tłuszczu świetnie nadanie się do wszelkich past i koktajli, można nim zastąpić masło na kanapce. Dlaczego więc nie zrobić z niego sosu?

Zazwyczaj np. do majonezu dodajemy olej, dzięki awokado możemy ten krok zupełnie pominąć! Przygotowany przeze mnie sos smakuje bardzo podobnie do wegańskiego majonezu, jednak ja by dodatkowo podkręcić smak postanowiłam dodać do niego jeszcze czosnek. Przepis świetny dla osób, które nie jedzą soi i nie mogą skorzystać z przepisu na Sos czosnkowy na bazie tofu.

 

Skład (3/4 szklanki):

  • 1 awokado,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • około 1/2 szklanki wody,
  • sól i pieprz.
  1. Do blendera wrzucić wszystkie składniki oprócz wody. Zmiksować.
  2. Dolać na początku 1/3 wody i dalej zblendować.
  3. Sprawdzić konsystencje i ewentualnie dodać więcej wody, zmiksować do uzyskania gładkiego sosu.

sos czosnkowy z awokado wegański sos czosnkowy z awokado wegański

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański sos na bazie awokado (jak majonez)
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 9 ocen