Szybki i zdrowy obiad wegetariański – „Ryż” z brokułów

SONY DSC

Wegetariański, wegański i bezglutenowy obiad to bardzo prosta i szybka sprawa, szczególnie jeśli masz w lodówce brokuła! 

Super przepis na zalegającego w lodówce brokuła, jeśli tylko nie masz pomysłu co z nim zrobić. Ale prawda jest taka, że warto też kupić brokuła specjalnie po to, żeby zrobić to danie! Uwielbiam! Proste, szybkie i przepyszne. A do tego nie jest potrzebny już żaden sos! Chociaż taki czosnkowy z awokado na pewno by pasował ;)

 

Skład:

  • 1 brokuł,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki sosu sojowego (tamari),
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
  • pieprz.
  1. Brokuła umyć, pokroić na różyczki i wrzucić do malaksera. Blendować pulsacyjnie, aż rozdrobni się na małe kawałki. (Możesz spróbować go też pokroić bardzo drobno nożem).
  2. Na patelnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić czosnek i chwilkę podsmażać.
  3. Do czonsku dodać brokuła i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 2-3 minuty (można dodać 1-2 łyżeczki wody).
  4. Gdy brokuł lekko zmięknie dodać pozostałe składniki, wymieszać i podsmażać na większym ogniu, aż wyparuje cały płyn, a całość będzie sypka i przepyszna.

 

weganski i bezglutenowy obiad - ryz z brokula weganski i bezglutenowy obiad - ryz z brokula weganski i bezglutenowy obiad - ryz z brokula weganski i bezglutenowy obiad - ryz z brokula

Oceń przepis: 
Przepis na
Ryż z brokuła
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen




  • Ania

    Co to są „płatki drożdżowe” skąd je wziąć? czy można użyc po prostu drożdży piekarskich?

    • Natalia

      podpinam się do pytania :)

      • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

        Słyszałam o ludziach którzy używają drożdży piekarskich suszonych, ale ja bym tego nie robiła, nie jest to zbyt zdrowe. Płatki drożdżowe to drożdże nieaktywne, maja dużo wartości odżywczych a nie potęgują np. Grzybicy układu pokarmowego.

  • Edyta

    Brokuł z sosem sojowym i miodem zdecydowanie przypadł mi do gustu, następnym razem planuję planuję dodać makaron ryżowy i orzeszki ziemne :)

  • Patrycja Graczyk

    Mam opory przed płatkami drożdżowymi. Czy są tu koniecznie? Czy można je czymś zastąpić? I czy da radę zrobić ten ryż bez użycia gotowców typu sos sojowy?