Prosta pasta z bobu i pestek dyni

pasta z bobu i pietruszki

Bób to wspaniały strączek, który pojawia się tylko na krótki okres w ciągu roku. Dlatego warto wykorzystać jego obecność w sklepach i przygotować pyszną pastę. To już drugi przepis na pastę z bobu, pierwszy znajdziesz tutaj.

 

Skład:

  • 300g bobu (ugotowanego i obranego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1/2 pęczka pietruszki (tylko liście),
  • 1 garść pestek dyni,
  • 1/4 szklanki oleju (polecam olej z awokado),
  • 1/2 szklanki ciepłej wody.
  1. Bób opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty.
  2. Następnię odcedzić, przestudzić i obrać z łupinek.
  3. Do blendera wrzucić wszystkie składniki oprócz oleju i wody, dokładnie zblendować.
  4. Następnie nadal blendując wlać cienkim strumieniem olej, a później gorącą wodę (tyle ile potrzeba by uzyskać gładką konsystencję).
  5. Całość ozdobić jeszcze odrobiną pestek dyni i łyżką oleju.

pasta z bobu i pietruszki pasta z bobu i pietruszki pasta z bobu i pietruszki pasta z bobu i pietruszki

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Pasta z bobu i pestek dyni
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 3 ocen