Najlepsza pizza bezglutenowa z kaszy jaglanej

najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej

Bezglutenowa, smaczna pizza to marzenie każdej osoby unikającej w diecie glutenu. Wcześniej proponowałam Wam już pizzę z mąki gryczanej oraz na spodzie z dyni. Tym razem jednak bijemy wszelkie rekordy smaku – ta pizza jest najlepsza! Muszę przyznać, że pomyliłam się nazywając pizzę z mąki gryczanej najlepszą ;) Ta z kaszy jaglanej bije ją o głowę! Przepyszna, chrupiąca, zwarta i bardzo prosta w przygotowaniu. Lećcie do kuchni! Kto by pomyślał, że pizza może być zdrowym, wegetariański mi bezglutenowym obiadem?

Skład (1 placek średnicy 30cm):

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklana przed ugotowaniem),
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
  1. Kasze jaglaną przelać wodą, aż przestanie się pienić. Następnie uprażyć na suchej patelni do czasu aż zacznie uwalniać orzechowy zapach. Zalać dwiema szklankami wody i gotować 18 minut pod przykryciem, nie mieszając. Po tym czasie odstawić do ostudzenia.
  2. Ostudzoną kaszę wsypać do miski razem z resztą składników, wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę z kaszy i przy pomocy wilgotnych dłoni uformować placek średnicy około 30 centymetrów o grubości około 5 milimetrów.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200st C, następnie wstawić blaszkę z ciastem i obniżyć temperaturę do 180st. Piec placek przez 30minut, po tym czasie blaszkę wyjąć, przewrócić placek na drugą stronę i wyłożyć na niego dodatki. Wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut.

Moje dodatki:

  • sos z koncentratu pomidorowego, soli, oliwy z oliwek i syropu daktylowego,
  • wegański ser (wybrałam ten, który okazał się najlepszy w moim filmie „Anula testuje wegańskie sery na pizzę”),
  • duszone pieczarki,
  • tapenade z zielonych oliwek (czyli po prostu zblendowane zielone oliwki z odrobiną oliwy z oliwek),
  • dodatkowo przygotowałam sos z tapenady, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i mleka kokosowego.

najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej

 

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Najlepsza pizza bezglutenowa na cieście z kaszy jaglanej
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 12 ocen




  • Julia Laszuk
  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Omnomnom wygląda bardzo apetycznie <3

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Dzięki!

  • Magdalena

    Zrobiłam dziś Twoją pizza i w sumie wyszła pyszna ale nie mogłam jej przerzucić na drugą stronę w trakcie pieczenia. Myślisz, że za mało mąki dałam? Używałam mąki orkiszowej.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Możliwe, że kasza była zbyt mało rozdrobniona. Jeśli ciężko odwrócić pizze to można przełożyć ją na talerz odwracają do góry nogami, zdjąć papier i położyć drugą stroną do dołu znowu na papierze :)

  • Magdalena

    Dziś zrobiłam drugie podejście i wiem co zrobiłam źle – ciasto było zbyt grube. Dziś ciasto bardziej rozprowadziłam po blaszce i się przewróciło. :)

  • Pingback: 3 sposoby na bezglutenową pizzę | Grochem o Garnek()

  • Patrycja

    Myslisz, ze mozna zastapic make z ciemnego ryzu jakas inna:)?
    W opcji glutenowej moze zytnia?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Co do żytniej nie jestem pewna, ale kukurydziana, kasztanowa, gryczana czy owsiana powinny być ok :)

  • Pati

    Jest przepyszna , musiałam tylko dłużej piec bo ciasto wyszło dość rzadkie i pizza po 40 min była mokra w środku …

  • Michał

    a mogę zrobić spód z samej mąki jaglanej ? :)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Niestety wątpie, żeby się to udało.