Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy

pasta-z-soczewicy-glowne

 Wegańskie pasty na kanapkę to naprawdę prosta sprawa. Na blogu pokazywałam Wam już kilka różnych, szybki przepisów. Jednak pasta kanapkowa nie może być łatwiejsza, tańsza i smaczniejsza niż właśnie ta. Najlepiej zjeść ją jeszcze tego samego dnia!

Skład:

  • 3/4 szklanki suszonej czerwonej soczewicy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego.
  1. Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą by sięgała około 1cm nad soczewicę. Gotować kilkanaście minut aż soczewica zacznie się rozpadać. Następnie odlać nadmiar płynu (jeśli taki pozostał) i odstawić do przestudzenia.
  2. W czasie gotowania soczewicy przygotować zasmażaną cebulkę. Jedną białą cebulę posiekać w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej, posolić i podsmażać aż zacznie się szklić. Wtedy dodać syrop klonowy i całość smażyć do zrumienienia.
  3. Przestudzoną soczewicę wrzucić do blendera razem z 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Całość zblendować na gładką masę i przełożyć do miseczki. Do pasty dodać podsmażaną cebulkę, całość wymieszać i pododawać.

pasta na kanapki z czerwonej soczewicy pasta na kanapki z czerwonej soczewicy pasta na kanapki z czerwonej soczewicy pasta na kanapki z czerwonej soczewicy

Oceń przepis: 
Przepis na
pasta na kanapki z czerwonej soczewicy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 1 ocen