Górska zapiekanka z tempehu i ziemniaków

zapiekanka-z-tempehem

Jakiś czas temu zakochałam się w tempehu. Zrobiony z fermentowanych ziaren soi jest prawie tak samo wszechstronny jak tofu (choć moim zdaniem nadaje się tylko do dań słonych), jednak dużo zdrowszy. To danie po prostu musi się nazywać „Górska zapiekanka”, bo przez dodanie aromatu dymnego do tempehu smakuje jakby była przygotowana z oscypkiem lub wędzoną kiełbasą. Niech Was to nie zmyli, jest to całkowicie wegańskie danie. Idealne na zimne wieczory!

Skład:

  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 180g tempehu
  • 2 owoce jałowca
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki wegańskiej kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek ciętego rozmarynu
  • olej do smażenia
na marynate:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki płynnego dymu
sos żurawinowy
  • garść suszonej żurawiny dobrej jakości
  • woda
Przygotowanie
  1. Ziamniaki obrać, pokroić w małą kostkę i wrzucić na blachę do pieczenia razem z rozgniecionymi ząbkami czoasnku, gałązkami rozmarynu, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Całość wymieszać i piec około 30 minut w 200st C mieszając co jakiś czas.
  2. W miseczce przygotować marynatę i wrzucić do niej pokrojony w kostkę tempeh. Wymieszać i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
  3. Cebulę posiekać w piórka wrzucić na rozgrzany olej razem z liśmi laurowymi oraz  owocami jałowca. Lekko posolić i podsmażać aż się zeszkli.
  4. Do cebuli wrzucić zamarynowany tempeh i całość podsmażać aż się zarumieni.
  5. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, dodać do tempehu, wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i wstawić do piekarnika na 10 minut by się zapiekło (należy pamiętać by używać patelni bez plastikowych elementów) - zapiekanie jednak nie jest konieczne.
  6. Przygotować sos żurawinowy – suszoną żurawinę zalać wodą w garnuszku i gotować aż powstanie gęsty sos, całość można zblendować na gładko lub pozostawić z grudkami.
  7. Zapiekankę podawać polaną sosem żurawinowym z kwaśną śmietaną w miseczce obok by każdy mógł polać sobie tyle ile lubi.

wegańska zapiekanka z tempehu i ziemniaków SONY DSC wegańska zapiekanka z tempehu i ziemniaków

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Górska zapiekanka z tempehu i ziemniaków
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
brak oceny na podstawie 0 ocen