Chili con tofu

chili-con-tofu

Dużo tofu, pyszne pomidory i fasola. Czyli prosty, szybki i tani wegetariański obiad, który zawiera dużo białka. W dodatku całość przygotujecie w jednym garnku! Zróbcie więcej i zabierzcie je jako lunch do szkoły czy pracy!

Popularne w kuchni amerykańskiej „Chili con carne” to nic innego jak ostry sos z dużą ilością mięsa. W moim przepisie, zamiennikiem mięsa jest tofu. Sycące, rozgrzewające i przepyszne danie, ja podaję z kukurydzianymi tortillami, jogurtem kokosowym i koniecznie dużą ilością szczypiorku.

 

Skład (4 porcje):

  • 1 czerwona cebula,
  • 200g tofu,
  • 100g koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2-1 szklanka wody.
  1. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać sól i podsmażać, aż cebula się zeszkli.
  2. Tofu rozgnieść drobno widelcem, dodać do cebuli i podsmażać razem z kiminem i płatkami chili przed 2-3 minuty, mieszając by całość się połączyła. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zalać całość wodą 1/2 szklanki wody, gotować przez chwilę.
  3. Fasolę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i również dodać na patelnie, razem z sokiem z cytryny. Całość wymieszać, na koniec dodać puszkę krojonych pomidorów, wszystko wymieszać i gotować do pożądanej konsystencji. Jeśli całość będzie zbyt gęsta to dodać 1/2 szklanki wody.\

Podawać posypane świeżą kolendrą, jednak moim zdaniem natka pietruszki też bardzo pasuje. 

chili con tofu chili con tofu chili con tofu chili con tofu

Oceń przepis: 
Przepis na
Chili con tofu
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 3 ocen