Genialne jaglane ciasto z solonym karmelem i orzechami

ciasto-z-kaszy-jaglanej-orzechowe-z-solonym-karmelem

Chciałabym napisać, że to jest proste jaglane ciasto. I będzie to prawda - jest najprostsze z możliwych, jednak słowo „proste” nie oddaje jego uroku. Właściwie to nie oddaje nawet połowy tego czym jest to ciasto. Ono jest po prostu GENIALNE, dlatego tak postanowiłam nazwać ten przepis – Genialne, proste, szybkie, przepyszne i niesamowicie zdrowe w tej swojej pyszności. MUSICIE spróbować. U mnie w domu zawsze najpierw częstuję wszystkich ciastem, a później dopiero mówię, z czego jest zrobione, tym razem za nic nie chcieli uwierzyć, że jest zrobione z kaszy jaglanej.

 

Sklad (foremka o srednicy 22-24cm):

spód

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 20 daktyli świeżych (lub suszonych namoczonych we wrzątku)
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich lub innych ulubionych,
  • 2 łyżki wody,

masa

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 czubate łyżki miodu lub 4 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka ulubionego masła orzechowego u mnie migdałowe,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżka ekstraktu waniliowego,

karmel

  • 7 łyżek cukru kokosowego lub trzcinowego,
  • 5 łyżek wody,
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego w formie stałej lub 3 łyżki płynnego,
  • 2 łyżki mleka sojowego,
  • szczyta soli.

dodatkowo

  • garść orzechów włoskich.
  1. W malakserze z ostrzami w kształcie listery S zblendować ze sobą wszystkie składniki na spód, do czasu aż uformują kulę. Tak przygotowaną masę wyłożyć dociskając dłońmi dno foremki, całość wstawić do lodówki.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną (musi być ostudzona) włożyć do malaksera (nie trzeba go nawet myć po przygotowywaniu spodu) razem z resztą składników na masę, całość blendować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego kremu bez grudek (u mnie zajęło to około 5minut). Po tym czasie gładką masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.
  3. Do garnuszka wsypać cukier kokosowy, dodać wodę i całość podgrzewać, aż zaczną się formować wyraźne bąble na powierzchni. Wtedy gotować jeszcze około minutę uważając żeby się nie przypaliło, dodać olej kokosowy, wymieszać trzepaczką (prawdopodobnie się rozwarstwi). Dalej gotować na małym ogniu jeszcze około 2 minut, następnie dodać mleko sojowe (uwaga, będzie się pienić) całość wymieszać. Garnuszek zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli, wymieszać. Jeszcze ciepły karmel wylać na schłodzone ciasto, wyrównać i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, następnie dodać na wierzch orzechy i całość wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przed podaniem schładzać przez minimum 4 godziny.

*3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej to 1,5 szklanki kaszy przed gotowaniem. By ugotować kaszę do tego przepisu należy na drobnym sitku bardzo obwicie przepłukać kaszę pod gorącą wodą, wrzucić na patelnie i prażyć, aż zacznie pachnieć orzechami. Następnie zalać 3 szklankami wody i gotować na niewielkim ogniu, czasem mieszając około 20 minut, aż ziarenka zaczną się rozpadać.

 

ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia

Oceń przepis: 
Przepis na
Genialne jaglane ciasto z solonym karmelem i orzechami
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 14 ocen




  • Monika

    Niestety, ale mnie nie urzekło. Spód i masa (po dodaniu większej niż w przepisie ilości miodu i masła orzechowego) były niezłe. Natomiast karmel ma moimi i domowniķów zdaniem za bardzo wyczuwalny posmak oleju kokosowego, co zdecydowanie psuje efekt końcowy. Szkoda, bo zapowiadało się super.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Monika, bardzo dużo zależy od tego jakiego oleju kokosowego używasz. Tez miałam w swojej kuchni taki który mi zupełnie nie smakował, a niestety do karmelu trzeba dodać taki olej który jest dobry wykładany łyżeczka ze sloika. Ja dodałam rafinowany.

      • Monika

        Używam zwykle tego samego oleju, nie pamiętam firmy, ale jest bio i nierafinowany…dodaję go do większości wypieków, nigdy mi nie przeszkadzał, ale też nigdy nie dodawałam aż takiej ilości jak do tego karmelu…Może faktycznie inne oleje mają mniej intensywny smak.

        • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

          Wypieki to coś zupełnie innego (piecze się długo i jest dużo innych dodatków) niż rozpuszczony olej tak jak w tym przepisie. Ogolnie do rzeczy na ciepło nie ma sensu dodawanie oleju nierafinowanego bo traci on swoje właściwości.

  • Patrycja

    U nas karmel zupełnie nieudany. Ale podejrzewam, że to kwestia wprawy, a raczej jej braku ;) mam natomiast problem z środkiem – wyszedł bardzo zwarty i zupełnie „nie trzymał się” spodu :(

  • Waleszkiewicz Piotr

    Wspaniały przepis. Efekt mnie powalil. Zupełnie niezrozumiałe komentarze poniżej. Świetny balans słodki / słony. Mój pierwszy karmel i od razu sukces. Dobrze napisana instrukcja wykonania.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Bardzo dziękuję <3

  • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

    tak :)