Wspaniała zupa krem z białych warzyw (Pietruszka – Por – Gruszka)

zupa krem z białych warzyw

U mnie w domu ostatnio jest hitem! Szybkim wegetariańskim obiadem, nad którym nie muszę długo myśleć. Do tego warzywa korzenne stanowią świetną postawę diety w zimowych miesiącach. Mam wrażenie, że pietruszka okryta jest złą sławą, stosowana głównie do przygotowania wywaru, później często wyrzucana.  By ją odczarować proponuję połączenie z porem i gruszką.  Pyszna kombinacja smaków,obok której ciężko przejść obojętnie.

Skład (4 porcje):

  • 4 korzenie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 2 małe gruszki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1l wody,
  • 250ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka soli.
  1. Wszystkie warzywa oraz gruszki umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę, dodać warzywa i gruszki, posolić.
  2. Całość gotować do miękkości. Natępnie zdjąć z ognia dodać mleko kokosowe i zblendować na gładką, puszystą masę.
  3. Podawać z odrobiną dobrej jakości oleju lnianego, opruszoną białym pieprzem.

zupa krem z białych warzyw zupa krem z białych warzyw




  • Ania

    Czy można ją zrobić bez ziemniaków? :-]

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Tak, wystarczy zamiast tego dodać wiecej pietruszki :)