Pieczone wegańskie pierogi ruskie (na mące orkiszowej)

orkiszowe-pieczone-pierogi-ruskie-wegańskie

 Idealny wegetariański i wegański obiad. Można zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy, albo odgrzać w każdym momencie jak tylko zgłodniejemy. Myślę, że nie muszę Wam przedstawiać zalet pierogów! Jednak tym razem przygotowałam je w wegańskiej wersji i to mojej ulubionej, czyli pieczonej. Używam mąki orkiszowej, która jest bardzo zdrowa. Jeśli lubicie pierogi gotowane to polecam Wam mój przepis na najlepsze bezglutenowe, jeśli zaś nie chcecie by pierogi były wegańskie to skorzystajcie z tradycyjnego przepisu na pieczone pierogi.

Skład (około 60 małych pierogów):

ciasto:

  • 500g mąki orkiszowej,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego,
  • 7g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy.

farsz:

  • 1 kostka tofu naturalnego (320g),
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • odrobina oleju do smażenia.
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, ugniatając co najmniej 5 minut by było elastyczne Polecam wyrabianie w robocie kuchennym. Po tym czasie odstawić w ciepłe miejsce ciasto przykryte i nasmarowane oliwą na minimum 30minut. Przygotować farsz.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia.
  3. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, lekko posolić i smażyć aż do zeszklenia. Dodać rozdrobnione tofu i dużo pieprzu. Całość podsmażać.
  4. Do tofu i cebulki dodać płatki drożdżowe i sok z cytryny, całość wymieszać i dostawić do przestudzenia.
  5. Ziemniaki rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać do tofu i wymieszać.
  6. Lekko wyrośnięte ciasto ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować cienko i przy pomocy szklanki wykrawać kółka na pierogi.
  7. Na każde kółko wyłożyć łyżeczkę przestudzonego farszu, brzegi zagnieść widelcem.
  8. Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed pieczeniem każdego skryskać lub posmarować wodą.
  9. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 20-25 minut.

orkiszowe-pieczone-pierogi-ruskie-wegańskie orkiszowe-pieczone-pierogi-ruskie-wegańskie

Oceń przepis: 
Przepis na
Orkiszowe pieczone pierogi ruskie (wegańskie)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 1 ocen