Wegański krem „snickers” z kaszy jaglanej

mus snickers jaglany

Idealne śniadanie, kolacja czy podwieczorek. Szybka, zdrowa i wegańska przekąska. A do tego niesamowity deser bez cukru. A do tego można zabrać go bez problemy do pracy czy szkoły, wystarczy wieczorem włożyć go do słoika. Wszystkie te słowa opisują ten właśnie przepis – krem jaglany, który smakuje jak snickers!

 

Skład (1-2 porcje):

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub 1 szklanka wcześniej ugotowanej)*,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • garść suszonych daktyli,
  • szczypta soli,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 3-4 łyżki syropu daktylowego**,
  • 1 kostka gorzkiej czekolady,
  • woda.

 

  1. Kaszę wysypać na sitko i przepłukać porządnie pod letnią wodą, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnie i prażyć mieszając aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie zalać 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez 10-15minut, zaglądając co jakiś czas czy cała woda nie została wchłonięta.
  2. Do ugotowanej kaszy jaglanej wlać szklankę mleka kokosowego, dodać daktyle, szczyptę soli i gotować aż kasza zacznie się rozgotowywać.
  3. Jeszcze gorącą kaszę jaglaną zblendować blenderem ręcznym na bardzo gładką masę.
  4. W słoiku układać na przemian warstwy: kaszę jaglaną, szczyptę soli, syrop daktylowy i lekko posiekane orzechy włoskie.
  5. Na wierzch zetrzeć odrobinę gorzkiej czekolady.

 

*do tego przepisu można wykorzystać kasze ugotowaną wcześniej, wystarczy przejść od razu do punktu 2 przepisu.

**syrop daktylowy można kupić lub zrobić samemu, wystarczy daktyle zalać wodą, pozostawić na kilka minut a następnie dokładnie zblendować.

 

mus snickers jaglany mus snickers jaglany

Oceń przepis: 
Przepis na
Krem jaglany "SNICKERS"
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 13 ocen




  • Agnieszka Rawa-Michałowicz

    Czy jeśli mam mleko kokosowe w puszce, a w nim woda plus miąższ z kokosa to blenduje te dwa składniki i traktuje jako mleko kokosowe?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Tak!