Olej lniany – wszystko co musisz o nim wiedzieć.

olej-lniany-wlasciwosci (14 of 1)

Właściwości oleju lnianego.

Olej który obniża cholesterol i pomaga w odchudzaniu? Brzmi niesamowicie, ale to nawet nie połowa wspaniałych właściwości oleju lnianego. Olej lniany zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 – nawet 60g na każde 100g oleju. Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla naszego organizmu. Już niewielkie spożycie oleju (2 łyżki dziennie) wpływa pozytywnie na pracę serca, podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, pomaga oczyścić wątrobę oraz drogi żółciowepolepszyć perystaltykę jelit i tym samym przyspieszyć metabolizm. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu i dużej zawartości witaminy E olej lniany pomaga również przy leczeniu trądziku, chorób stawów jak i niektórych chorób nowotworowych (w szczególności raka prostaty, piersi i jelita grubego). Zdecydowanie warto mieć go w swojej kuchni, ale również kosmetyczce! Olej lniany jest świetnym kosmetykiem, który nawilża skórę i działa przeciwzmarszczkowo.

olej-lniany-wlasciwosci (10 of 12) Olej lniany – dla kogo? Jak go przyjmować?

Olej lniany jest idealnym uzupełnieniem diety wszystkich osób dbających o zdrowie, szczególnie polecany na diecie wegańskiej i wegetariańskiej (ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3). Możecie wzbogacać nim dietę Waszych dzieci, zdecydowanie powinny go stosować osoby chcące schudnąć, sportowcy, kobiety w ciąży i mamy karmiące. Warto również podsunąć buteleczkę swoim rodzicom lub dziadkom. Jednym słowem, każdy z nas odczuje pozytywne skutki stosowania oleju lnianego. Olej lniany stanowi również jeden z fundamentów diety dr Budwig, która cieszy się dużą popularnością wśród osób cierpiących na poważne choroby, między innymi nowotwory. Jednak by olej lniany był skuteczny, musi być dobrej jakości.wlasciwosci-oleju-lnianego-2 Jak przyjmować olej lniany? Spożywać codziennie na łyżce, ale również serwować do owsianki, dodać do dressingu sałatki czy polać (przestudzoną) zupę. Bardzo łatwo „przemycić” olej do codziennej diety. Już niedługo w kolejnych wpisach pokażę Wam jak to zrobić w jeszcze pyszniejszy sposób. Pamiętajcie, by nigdy nie podgrzewać oleju lnianego, należy go spożywać tylko i wyłącznie na zimno.

olej-lniany-wlasciwosci (11 of 12)olej-lniany-wlasciwosci (12 of 12)

Gdzie kupić dobry olej lniany?

Ze względu na ogromną popularność, jaką cieszy się przez ostatnie lata, olej lniany stał się łatwo dostępny. Niestety razem z dostępnością często idą w parze niedopatrzenia w sposobie przechowywania. Olej lniany, a raczej zawarte w nim cenne kwasy omega-3 są bardzo wrażliwe na światło, powietrze oraz temperaturę. Dlatego bardzo ważne by olej był przechowywany w butelce z ciemnego szkła, bez dostępu powietrza (szczelnie zakręcona butelka) w niskiej temperaturze (w lodówce gdzie temperatura waha się od 4 do 10st C).wlasciwosci-oleju-lnianegoNie kupujcie oleju lnianego w supermarketach! Prawdziwy, pełnowartościowy olej lniany możecie znaleźć w aptekach, niektórych sklepach ze zdrową żywnością, jak i sklepach internetowych. Po zamówieniu zostanie do Was przysłany w styropianowym pudełku (będzie nadal chłodny!) dostaniecie certyfikat, na którym będziecie mogli znaleźć datę tłoczenia oraz informacje o kontroli jakości i wszystkich badaniach jakie olej przeszedł zanim znalazł się w waszym domu.  Po otwarciu olej należy przechowywać nadal w lodówce i spożyć w ciągu 2 miesięcy od daty tłoczenia. Zawsze zwracajcie uwagę na termin przydatności do spożycia – krótki termin to gwarancja braku konserwantów sztucznie wydłużających trwałość produktu.olej-lniany-wlasciwosci (6 of 12)olej-lniany-wlasciwosci (7 of 12)Kolejną ważną kwestią jest to by wybierać olej wysokolinolenowy, to właśnie on zawiera najwięcej kwasów omega-3, czyli najcenniejszych składników. Ja postawiłam na olej lniany firmy Laboratorium BIOOIL®. Sprzedawany przez nich olej jest zimnotłoczony, przysyłany do Was prosto z tłoczni (mój na certyfikacie miał datę tłoczenia o dzień wcześniejszą niż ta kiedy znalazł się w moim domu), dodatkowo jest wielokrotnie badany, dzięki czemu macie pewność, że jest on najwyższej jakości. Nowością jest olej lniany z dodatkiem naturalnych składników smakowych – cytryny, bazylii, czarnuszki i kapsaicyny (wyciągu z chili). Wszystkie warianty smakowe przedstawię Wam już niedługo na blogu. Napiszcie mi koniecznie czy włączyliście lub planujecie włączyć olej lniany do swojej diety.olej-lniany-wlasciwosci (3 of 12)

 

Wpis powstał we współpracy z  Laboratorium BIOOIL®.




  • Martyna Kędzior

    kiedyś się starałam, jednak smak mi totalnie nie podchodzi, psuł smak potraw :(

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Martyna, miałam dokładnie to samo! Dlatego chcę pokazać Wam w kolejnych wpisach jak można dodawać go do potraw tak, żeby właśnie nie psuł smaku ;) Dodatkowo, ten olej który jest bardzo świeży i tłoczony na zimno ma jednak lepszy smak niż inne.

      • Martyna Kędzior

        super! Czekam w takim razie na kolejny wpis :)

    • Gumiś

      Spróbuj oleju lnianego Biooil – ten czysty już sam w sobie jest o niebo lepszy niż inne lniane. Ale cytrynowy… <3 Próbowałam cytrynowego i z bazylią – cytrynowy jest niesamowity.

  • zbycia

    Czekam na wpisy!

  • Pingback: Wegański krem BOUNTY | Grochem o Garnek()

  • Pingback: Malinowy „sernik” z nerkowców | Grochem o Garnek()

  • Pingback: Zdrowa domowa nutella (wegańska i bez cukru) – najlepsza | Grochem o Garnek()