Wegańska pizza z pieczoną dynią, gruszką i orzechową posypką

najlepsza weganska pizz

Najlepsza wegańska pizza jaką udało mi się zrobić. Prawdziwa pizza musi być cieniutka, jak we Włoszech! Dzisiaj zdradzam Wam przepis na moje ulubione ciasto (w dodatku orkiszowe!). A dlaczego ta pizza jest najlepszą? To prawdziwe mistrzostwo Świata! Dzięki ogromnej ilości pysznych warzyw i… posypki z orzechów włoskich, która ma taką strukturę i smak, że idzie się zakochać…  Lekko serowy posmak całkowicie rekompensuje brak sera! A to wszystko polane pełnym smaku sosem z nerkowców. Gwarantuje, że nawet jak poczęstujecie nią niewegańskich znajomych to będą się zajadać i poproszą o dokładkę.

 

Skład (2 pizze):

ciasto:

  • 0,5 kg mąki orkiszowej,
  • 7g suszonych drożdży,
  • 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.
  1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać wodę lub mleko i oliwę. Zagnieść elastyczne ciasto (mniej więcej 5 minut zagniatania). Przykryć folią spożywczą i dostawić do wyrastania na 1,5 godziny (ja mam w piekarniku tryb „wyrastanie”, w 40 st C ciasto wyrasta już w 30 minut). Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół i rozwałkować na bardzo cienkie płaty.

wierzch:

  • 1 mała dynia hakkaido,
  • 1 soczysta gruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  1. Dynię najlepiej upiec wcześniej, wystarczy ją umyć, przekroić na pół, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do góry i piec przez około godzinę w 200st C. Po tym czasie wyjąć, wystudzić, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
  2. Gruszkę umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plastry,
  3. Cebulę obrać, posiekać w piórka i dusić pod przykryciem na rozgrzanym oleju kokosowym z dodatkiem soli, aż będzie zupełnie miękka.

posypka z orzechów:

  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
  1. Orzechy wrzucić do młynka do kawy i drobno zmielić prawie na masło. Następnie dodać płatki drożdżowe i czosnek, ponownie zmielić do połączenia.

sos z nerkowców:

  • 1 szklanka namoczonych we wrzątku orzechów nerkowca,
  • 0,25 szklanki oleju po suszonych pomidorach,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
  1. Wszystkie składniki sosu wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.

Przygotowanie:

  1. Na płaty ciasta wyłożyć cebulkę, następnie dynię i gruszkę.
  2. Całość posypać obficie posypką z orzechów włoskich i polać odrobiną oliwy z oliwek. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st C i piec około 15minut do zarumienienia.
  3. Po wyjęciu pokroić i polać sosem z nerkowców.

wegańska pizza bez sera wegańska pizza bez sera

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegańska pizza z pieczoną dynią, gruszką i orzechową posypką
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen




  • http://architrav.pl/ Dominika Rau

    OMG, wygląda obłędnie. Uwielbiam takie wynalazki <3 Zrobię i się pochwalę efektami. Tylko czy ja gdzieś znajdę tę dynię gdzieś o tej porze?!

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Ja kupiłam ostatnio piżmową w Biedrze :)