Wegański PAD THAI – makaron ryżowy z pysznym sosem

wegański pad thai

 Pyszny wegetariański, a nawet wegański obiad! Spora porcja warzyw i białka, a wszystko bez glutenu. Pad thai to klasyk z kuchni tajskiej. Szczególnie polecam ten z tofu, kto go nie zna niech szybko nadrobi zaległości. Genialny na co dzień, jako lunch do szkoły czy pracy, ale też by poczęstować gości. Moje absolutnie ulubione danie, kolejne do listy comfort food zaraz po ciecierzycy w pomidorach.

 

Składniki (2 duże porcje):

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5mm,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 szklanka orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • kostka tofu naturalnego 300g,
  • 2cm korzeń świeżego imbiru,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • kilka łyżek wody,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych.

 

  1. Makaron ryżowy włożyć do miski z zimną wodą i moczyć przez około 20minut.
  2. Tofu opłukać i owinąć ręcznikiem papierowym w celu odsączenia całego płynu, odstawić na kilka minut.
  3. Posiekać cebulę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem kokosowym. Gdy się zeszkli dodać do niej pokrojone w plasterki cukinie i marchewkę oraz orzechy nerkowca. Całość podsmażać.
  4. W naczyniu wymieszać składniki na sos: starty na tarce świeży imbir, masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, syrop klonowy, pastę curry i koncentrat pomidorowy. Na koniec można dodać kilka łyżek wody by całość rozrzedzić.
  5. Do warzyw na patelni dodać pokrojone w kostkę tofu, podsmażać przez chwilę, następnie dodać odsączony makaron ryżowy. Całość dokładnie wymieszać i zalać sosem. Ponownie wymieszać i obtoczyć makaron i warzywa dokładnie w sosie.
  6. Gotowy makaron przełożyć na talerz, posypać obficie posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi.

Przepis w formie filmu:

Jeśli nie widzisz filmu, kliknij tutaj.   wegański pad thai wegański pad thai

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański pad thai
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.5 na podstawie 10 ocen




  • Jak ona gotuje

    zdecydowanie moje ulubione danie <3

  • mini_martinii

    Wyszło przepyszne! Zyskałam grono wielbicieli dzięki temu przepisowi, połączenie smaków w 100% dopasowane do moich kubków smakowych! Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis :* https://uploads.disquscdn.com/images/31edb7c3770b53cc9d02906716cf467af1b160445461aec9e2d02aa46f77817e.jpg

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę! W końcu o to chodzi – przez żołądek do serca <3 Dzięki za zdjęcie, prezentuje się wspaniale :)