Wegańskie „nuggetsy” z ciecierzycy

nuggetsy-z-ciecierzycy

 Zdrowy dodatek białkowy do wegańskiego obiadu, który smakuje jak najlepszy fastfood! Nuggetsy z ciecierzycy, czyli małe kotleciki, które na zewnątrz są chrupiące, a w środku mięciutkie i pysznie przyprawione. Polecam wszystkim fanom konkretnych smaków. Idealne również jako przekąska między posiłkami, lunch do pracy czy danie na piknik. Jednym słowem warto ten przepis wprowadzić na stałe do swojego menu.

Skład (10 sztuk):

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1/4 szklanki płatków owsianych lub jaglanych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 3 łyżki wrzątku,
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego,
  • płatki kukurydziane + ulubione zioła jako panierka.

 

  1. Siemie lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  2. Ciecierzyce odsączyć, przesypać do miski i rozgnieść widelcem.
  3. Do ciecierzycy dodać płatki owsiane oraz sos sojowy, czosnek i paprykę. Całość wymieszać, następnie dodać siemię lnianę, olej kokosowy i ponowinie wymieszać do połączenia.
  4. Płatki kukurydziane lekko rozgnieść i wysypać na talerz, razem z ziołami (polecam majeranek lub bazylię).
  5. Przy pomocy wilgotnych dłoni formować niewielkie nuggetsy, obtaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st C. Piec 15 – 20minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć blaszkę i ostawić na kilka minut.
  7. Nuggetsy podawać z ulubonym sosem, jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

nuggetsy-z-ciecierzycy nuggetsy-z-ciecierzycy nuggetsy-z-ciecierzycy nuggetsy-z-ciecierzycy nuggetsy-z-ciecierzycy

Oceń przepis: 
Przepis na
Nuggetsy z ciecierzycy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 4 ocen




  • Ania Rzeczkowska

    Czym mozna zastapic sos sojowy?