Wegański krem BOUNTY

wegański krem bounty

Zdrowy, łatwy i szybki w przygotowaniu deser, takie lubię najbardziej. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić obłędny krem kokosowy, który smakuje jak popularne batoniki Bounty. Krem jest jeszcze zdrowszy dzięki dodatkowi oleju lnianego do masy jak i do polewy czekoladowej. Taką polewę czekoladową możecie przygotować w większej ilości podawać do przeróżnych deserów, nawet lodów lub też posmarować nią kanapkę.

Ja do tego deseru wybrałam dwa rodzaje oleju lnianego: do kremu olej lniany o naturalnym smaku, do polewy czekoladowej olej z dodatkiem kapsaicyny czyli wyciągu z chili, który niesamowicie podkreśla smak czekolady.

Ten przepis jest moją pierwszą propozycją na „przemycenie” oleju lnianego w pyszny sposób do naszej codziennej diety. Wszystkie informacje na temat oleju lnianego i dlaczego warto go spożywać znajdziecie w moim wpisie pt. Olej lniany – wszystko co musisz o nim wiedzieć.

 

Skład (1 słoik):

  • 200g musu/kremu kokosowego*,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju lnianego Laboratorium BIOOIL®.

Polewa:

  • 2 łyżki surowego kakao (lub zwykłego kakao w proszku),
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka oleju lnianego Laboratorium BIOOIL® (u mnie z dodatkiem kapsaicyny).

 

  1. Krem kokosowy wrzucić do malaksera i blendować wraz z wodą do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać olej lniany i wiórki kokosowe, jeszcze raz krótko zblendować.
  2. Do rondelka wrzucić kakao, syrop daktylowy i wodę. Całość mieszać podgrzewając na minimalnym ogniu. Gdy połączy się w błyszczący krem, zdjąć z ognia, upewnić się, że całość jest chłodna, następnie dodać olej lniany i wymieszać.
  3. W słoiku układać na przemian krem z polewą. Najlepiej zjadać od razu lub przechowując w lodówce wyjąć kilkanaście minut przed jedzeniem by krem miał szansę zmięknąć.

*Krem/mus kokosowy dostaniecie w praktycznie każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jest to 100% sprasowany kokos, można z niego również przygotować mleko kokosowe miksując 1 łyżeczkę musu z 0,5litra wody.

wegański krem bounty
wegański krem bounty
wegański krem bounty

Wpis powstał we współpracy z  Laboratorium BIOOIL®.

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański krem BOUNTY
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 1 ocen




  • http://mojprzepisna.pl/ Joanna Chmielewska-Ułas

    Brak przepisu na krem kokosowy

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Dodałam gwiazdkę z informacja gdzie go kupić :) postaram się tez sprawdzić czy da się go przygotować w domu :)

      • http://mojprzepisna.pl/ Joanna Chmielewska-Ułas

        Może zmielić na mąkę a później na masło kokosowe wiórki kokosowe z odrobiną oleju kokosowego. Oczywiście trzeba mieć dobry malakser lub blender wysokoobrotowy.

  • margot

    ąle fajny przepis :)

  • Gumiś

    Pyyyyyyyyyyyyychaaaa :)

  • http://dp-good-for-you.blogspot.com/ D&P blog

    Wygląda pysznie! Muszę spróbować. Nie jadłam nigdy kremu kokosowego, ciekawe jak smakuje.

  • http://www.zarobicpieniadze.com Piotr

    Hej, świetny przepis, muszę go koniecznie wypróbować jak najszybciej! Świetna sprawa.

  • Pingback: Wegańskie lody MAGNUM | Grochem o Garnek()

  • Pingback: 3 bardzo proste, wegańskie sosy (idealne do grilla) | Grochem o Garnek()