Wegańskie gofry cieciorkowe (bezglutenowe)

SONY DSC

Gofry to dla mnie symbol lata, ich smak i zapach mieszają się z morską bryzą, wonią gorącej ziemi czy koszonej trawy. Kocham jeść je ze wszystkimi możliwymi dodatkami – na słodko czy słono. Uwielbiam z tofucznicą!

Te gofry są w super zdrowej wersji – wegańskie, bezglutenowe i z dużą zawartością białka. Idealne na śniadanie, kochają je zarówno dzieci jak i dorośli (sprawdziłam!). Bez żadnych wymyślnych składników.

Skład (4 gofry)

  • 1,5 szklanki maki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego,
  • 1 szklanka wody,
  • Czosnek i chili.

Mąkę, mielone siemię lniane, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać w misce przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać ciasto do połączenia składników. Rozgrzaną gofrownicę pomocy silikonowego pędzelka posmarować odrobiną oleju kokosowego, następnie nakładać ciasto i smażyć na złoto. Każdy gofr po wyjęciu z gofrownicy układać na kratce lub opierać o ścianę, dzięki czemu będzie miał chrupiącą skórkę.

gofry-cieciorkowe gofry-cieciorkowe gofry-cieciorkowe

 

Inne propozycje podania – ogórek, pomidorki kotajlowe i serek z nerkowców.

gofry wegańskie

 




  • Czarnula

    Do tej pory używałam ciecierzycy tylko do zupy, a nie miałam pojęcia, że i gofry można z niej wyczarować. Już mam pomysł na dzisiejszy wegański obiad. Rozgrzewam dezala i biorę się za robotę. Wyglądają bardzo smakowicie.

  • http://www.zarobicpieniadze.com Piotr

    Super te gofry wyglądają. Dawno żadnych nie jadłam, chyba najwyższa pora to zmienić!