Idealne wegańskie pancakes (bezglutenowe)

SONY DSC

Nad pankejkami myślę często i namiętnie. Wieżyczka pysznych placuszków to dla mnie prawdziwe śniadanie mistrzów – mistrza kuchni, które je przygotował i mistrzów, którzy zasłużyli, żeby je na śniadanie zjeść ;) Uwielbiam gdy ja i moja rodzina czujemy się po mistrzowsku, dlatego przynajmniej dwa razy w tygodniu serwuję placuszki.

Po przygotowaniu wyśmienitego omletu z ciecierzycy, który zasmakował wszystkim domownikom wiedziałam już, że mąkę z ciecierzycy mogę stosować zawsze zamiast jajek. Pomyślałam więc o najpopularniejszym przepisie na blogu – plackach dwuskaładnikowych (tylko jajka i banan) i przygotowałam je w wegańskiej wersji! Wyszły niesamowite! Od czasu pierwszej próby przygotowuję je bardzo często, a moja rodzina nie wydaje się na ten fakt narzekać.

 

Skład (10 sporych placków):

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 1 i 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • opcjonalnie: 1 łyżka syropu daktylowego i szczypta cynamonu.
  1. Banany obrać, włożyć do miski i rozgnieść porządnie widelcem.
  2. Do bananów dodać mąkę z ciecierzycy i wodę gazowaną, całość wymieszać do powstania jednolitej masy. Na koniec dodać wybrane opcjonalne przyprawy i całość jeszcze raz wymieszać.
  3. Placuszki smażyć na suchej patelni na złoto z obu stron.
  4. Podawać z dużą ilością owoców!

pancakes wegańskie i bezglutenowe pancakes wegańskie i bezglutenowe pancakes wegańskie i bezglutenowe

Oceń przepis: 
Przepis na
Idealne wegańskie pancakes (bezglutenowe)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 4 ocen




  • MonikaJ.

    Aniu masz specjalne patelnie do „smażenia” na sucho?mąkę z ciecierzycy gdzie kupujesz?pozdrawiam

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Mam bardzo fajną patelnię Tefal :) Mąkę z ciecierzycy zawsze kupuję w Tesco, ich własna marka :) Pozdrawiam!