Malinowy „sernik” z nerkowców

sernik z nerkowców

Idealny deser na upały. Wegański sernik w najlepszej odsłonie – malinowej! Przygotujecie go bardzo szybko i w łatwy sposób. Jest to mój kolejny pomysł na wykorzystanie oleju lnianego w naszej diecie. Tym razem postawiłam na olej lniany o smaku cytrynowym, który niesamowicie podkreśla smak owocowej warstwy tego wspaniałego deseru. Zobacz również dlaczego warto spożywać olej lniany. 

Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem oleju lnianego – wegańskie lody Magnum, krem Bounty i 3 bardzo proste sosy.

 

Skład (forma o średnicy 20cm):

Spód:

  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli (namoczonych we wrzątku).

Masa „serowa”:

  • 1 i 1/2 szklanki nerkowców (przed namoczeniem w wodzie przez noc),
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (nierafinowanego),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub innego,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka malin,
  • 3 łyżki oleju lnianego o smaku cytrynowym Laboratorium BIOOIL®,
  • dodatkowo: owoce do posypania – maliny, porzeczki, borówki, lawenda itp.
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać wodę (można ją zostawić do przygotowywania np. owsianki) i wrzucić daktyle razem z migdałami do blendera. Zmiksować do otrzymania klejącej masy (nie blendować za długo, małe kawałki migdałów powinny nadal być wyczuwalne).
  2. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie przy pomocy zwilżonych dłoni równo rozłożyć masę migdałowo-daktylową. Tak przygotowaną formę włożyć do lodówki.
  3. Do blendera wrzucić namoczone przez noc orzechy nerkowca, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz oleju lnianego i owoców. Całość zblendować na idealnie gładką masę.
  4. Połowę masy z nerkowców wyłożyć do formy. Pozostałą masę zblendować z malinami oraz olejem lnianym. Wlać do formy i całość włożyć do zamrażarki na minimum 4 godziny. Najlepiej smakuje wyjęte z zamrażarki na 15-20 minut przed podaniem.

 

sernik z nerkowców sernik z nerkowców

sernik z nerkowców

 

Wpis powstał we współpracy z Laboratorium BIOOIL®.




  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Ależ on cudny! Szalenie podobają mi się te pastelowe kolory :)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Mi też! Zakochałam się nich :)

  • http://smilingshrimp.blogspot.com smiling shrimp

    Muszę kiedyś spróbować takiego sernika :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie https://smilingshrimp.blogspot.com