Zdrowa domowa nutella (wegańska i bez cukru) – najlepsza

zdrowa wegańska nutella

Zdrowe i szybkie wegańskie śniadanie to od jakiegoś czasu moje wyzwanie. Prezentuje Wam tutaj co raz to nowe pomysły. Pomyślałam w końcu, że dla wszystkich ogromnych fanów nutelli oraz mam niejadków, muszę odtworzyć krem czekoladowo-orzechowy, który będzie zbliżony do oryginału jednak dużo zdrowszy i uwierzcie lub nie – smaczniejszy. Sama idea kremu czekoladowo-orzechowego jest bardzo dobra, orzechy zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, a także potas, wapń i fosfor. Czekolada za to (pamiętajcie, żeby wybrać tę o jak najlepszym i najkrótszym składzie) to bogactwo magnezu i żelaza, nie od dziś wiadomo również, że wpływa na poprawę nastroju. Dodatkowo, ja mój słoiczek nutelli wzbogaciłam o olej lniany, o którego właściwościach pisałam Wam w poście – Wszystko co musisz wiedzieć o oleju lnianym. Jest to niezwykle prosty sposób na „przemycenie” oleju lnianego do posiłku.

Inne przepisy z „przemyconym” olejem lniany znajdziecie tutaj: Malinowy „sernik” wegański, 3 proste wegańskie sosy, Wegański krem Bounty, Wegańskie lody Magnum.

Bierzmy się w takim razie za gotowanie by sprawić sobie i bliskim niesamowitą przyjemność!

Z czym podać domową nutellę?

  • Na kromce dobrego pieczywa (polecam bezglutenowe, orkiszowe lub żytnie o dobym składzie),
  • posmarować nią truskawki lub inne owoce – np. banana czy jabłko,
  • używać jako kremu do przełożenia tortu czy ozdobienia muffinek,
  • wykorzystywać dokładnie w taki sam sposób jak „tradycyjną” nutellę.

Skład (1 słoiczek):

  • 1 szklanka (120g) orzechów laskowych łuskanych,
  • 50g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub innego),
  • szczypta soli,
  • 60ml mleka roślinnego (polecam sojowe, najlepiej wzbogacane wapniem),
  • 1 łyżka oleju lnianego Laboratorium BIOOIL®.
  1. Orzechy wrzucić na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C. Podpiekać przez 15minut. Po tym czasie wyjąć i postarać się usunąć jak najwięcej spieczonych skórek (najlepiej wykorzystać ręcznik papierowy i pocierać nim orzechy).
  2. Orzechy bez skórek przełożyć do malaksera i blendować przez około 10 minut. W między czasie zbierając łyżką rozdrobnione orzechy ze ścianek. Blendować orzechy do czasu aż zmienią się w płyn (na początku będą przypominały wilgotny piasek, później masło, a na koniec właśnie rzadki płyn).
  3. W czasie gdy blendują się orzechy czekoladę włożyć do miseczki razem z olejem kokosowym, wstawić ją do mikrofali (mieszając co 30 sekund) lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Do zblendowanych na płyn orzechów dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem, syrop daktylowy, szczyptę soli i olej lniany. Lekko zblendować i dodać mleko roślinne. Następnie blendować bardzo krótko jedynie do wymieszania składników.
  5. Nutelle przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.

 

 

zdrowa wegańska nutella zdrowa wegańska nutella zdrowa wegańska nutella zdrowa wegańska nutella

Wpis powstał we współpracy z Laboratorium BIOOIL®.

Oceń przepis: 
Przepis na
Zdrowa, wegańska nutella
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • http://architrav.pl/ Dominika Rau

    Mmm pyszota!! Spróbuję zrobić :)
    Kiedyś próbowałam nutelli z daktyli – nie smakowało. Później z awokado – nie smakowało. Cały czas czułam przebijający się smak… a jak głównym składnikiem są orzechy, to przewiduję, że będzie sukces! :D

  • http://www.zarobicpieniadze.com Piotr

    Świetny pomysł, będe musiał takie coś zrobić, bo ta sklepowa jest znacznie zbyt kaloryczna!