Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką (wegańskie)

wegańskie śniadanie

Wegańskie śniadanie z odrobiną fantazji, co wcale nie znaczy że trudne lub pracochłonne. Korzystając z owoców jesieni i nadchodzącego chłodu za oknem proponuję zapiec jabłka pod kruszonką z dodatkiem dużej ilości rozgrzewającego cynamonu. Czuję, że w naszym domu będziemy w nadchodzących miesiącach często sięgać po ten przepis.
Przepis dostępny również w formie filmowej.

 

Składniki na 1 lub  2 porcje:

  • 4 duże jabłka
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 ½ łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • garść posiekanych orzechów pekan
  • kilka całych orzechów pekan do posypania

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jabłka obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Wrzucić je na patelnię* i dusić przez kilka minut.
  2. W czasie gdy jabłka się gotują, wrzucić do miski wszystkie pozstałe składniki oprócz orzechów w całości. Całość w wymieszać na gładką masę.
  3. Kruszonkę wyłożyć na podpieczone jabłka, posypać resztą orzechów i wstawić patelnie do piekarnika. Zapiekać przez 15 minut.
  4. Podawać z jogurtem sojowym lub kokosowym, polane ulubionym syropem lub z dodatkiem malin, borówek czy innych lubionych owoców.

*Należy użyć patelni, którą można zapiekać w piekarniku. Jeśli takiej nie masz, to po podduszeniu przełóż jabłka do foremki i dopiero wtedy wyłóż na nie kruszonkę.

wegańskie śniadanie wegańskie śniadanie

Oceń przepis: 
Przepis na
Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką (wegańskie)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 6 ocen