Tofucznica z wegańskim bekonem

wegańskie śniadanie

Tofucznica to klasyk wegańskich śniadań, wcześniej przygotowywałam ją z dodatkiem szpinaku i pieczarek czyli super zdrowo i warzywnie. Tofucznica jest idealnym białkowo-tłuszczowym wegańskim śniadaniem. Dzisiaj postanowiłam zrobić ją w wersji „klasycznej jajecznicy” czyli z bekonem. Wegański bekon, który wymyśliłam do tego przepisu nie jest bylejak – zrobiłam go z tempehu, czyli fermentowanej soi i zawiera jeszcze więcej białka niż tofu. Nie uwierzycie jak bardzo na smak wpływa dodatek tych chrupiących małych kosteczek bekonowego tempehu! 

Przepis dostępny również w formie filmowej.

 

Składniki na 1 porcję

Bekon:

  • 50g tempehu naturalnego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej soli
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Tofucznica:

  • 200g tofu naturalnego
  • 2 małe cukinie lub jedna średnia
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki czarnej soli
  • 1 łyżeczk kurkumy
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  1. Tempeh posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Następnie zmiejszyć ogień i dodać wędzoną paprykę i sól, całość dobrze wymieszać, dodać syrop daktylowy i mieszać jeszcze przez chwilę aby wszystkie kawałki tempehu pokryły się w przyprawach. Następnie odłożyć bekon na talerz, a na tej samej patelni przygotować tofucznicę.
  2. Cukinie obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i podsmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem szczypty soli, aż cukinia puści odrobinę soku.
  3. Do cukinii dodać porwane drobno tofu, zalać połową mleka kokosowego, dodać wszystkie przyprawy i całość podsmażać mieszając. Pod koniec dodać więcej mleka kokosowego, całość ponownie dobrze wymieszać. Wyłączyć ogień i dodać 3/4 odłożonego wcześniej bekonu, wymieszać.
  4. Tofucznicę przełożyć na talerz, posypać resztą bekonu i dodać ulubione dodatki np. awokado, pomidorki kotajlowe czy ulubione pieczywo.

wegańskie śniadanie wegańskie śniadanie

Oceń przepis: 
Przepis na
Tofucznica z wegańskim bekonem
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 2 ocen