Warzywna pasta z ciecierzycy

wegańskie śniadanie

Zazwyczaj z ciecierzycy przygotowujemy hummus, jednak to nie jest jedyny sposób na zrobienie z niej pysznej pasty. Dzisiaj proponuję Wam w ramach białkowo-tłuszczowego wegańskie śniadania, zrobienie pasty z ugniecionej widelcem cieciorki, z dodatkiem warzyw i pysznego sosu. Możecie podać ją z chlebem, kawałkami warzyw lub wyjadać jako sałatkę. Każdy sposób jest dobry, a ilość przemyconego w ten sposób białka – bezcenna ;)

Przepis dostępny również w formie filmowej.

Składniki na 2 porcje

  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1/2 puszki ciecierzycy)
  • 2 łyżki jogurtu sojowego
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 starta na drobnych oczkach marchewka
  • ¼ drobno posiekanej żółtej papryki
  • odrobina posiekanej dymki
  1. Ciecierzycę rozgnieść widelcem. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
  2. Dobrze przygotować pastę dzień wcześniej, żeby smaki mogły się przegryźdź w lodówce.
  3. Podawać z ulubionym pieczywem i zieleniną lub jako samodzielną sałatkę czy też przekąskę z krakersami czy chrupkim chlebkiem.

wegańskie śniadanie

Oceń przepis: 
Przepis na
Warzywna pasta z ciecierzycy
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.5 na podstawie 9 ocen